bokanmeldse · samfunn

Til fremtiden(s skolebarn)

Anna Fiske, som var høyaktuell med bildeboken «Hvordan lager man en baby?» er nå ute med «Hvordan begynner man på skolen?» (Cappelen Damm 2020, lesereks). Seksti tusen seksåringer skal begynne på skolen i høst, men hvordan begynner man? Hva er det lurt å kunne før man begynner? Hvordan ser en skole ut? Hvor lenge må man sitte stille? Kan man få en god selvfølelse?

Dette er en fortellende og informativ, gjennomillustrert bok som klargjør barnet til en av de største omveltningene i oppveksten, overgang fra å være barnehagebarn til å bli skoleelev. Jeg håper det skal gå bra; at barna føler seg sett og hørt. At de lærer og vokser inni seg. At de kjenner seg viktige. At læreren har god tid. At sekken er akkurat passe tung, og kanskje har en fin farge. Min var i to rosatoner. Det er slike detaljer man kan legge til rette for at barna skal ha en god skolestart. Boka tar barnet på alvor, og snakker et språk jeg tror barn forstår. Husker på det som er viktig.

Denne boken anbefaler jeg
å gi og lese til alle barn i førskolealder. Det er fint å få forberedt seg til første skoledag og en ny hverdag. Da blir ikke overgangen et sånt et stort sjokk, men mer forutsigbar. Boka er lekende og lett med kort tekst og artige tegninger, med et høytidelig alvor i bunnen. Barn er betydningsfulle – og Fiske evner å formidle til dem – om nettopp den fremtiden som venter på dem nå over sommeren. Boka stiller spørsmål og gir svar. Barnet kan være med å svare selv også. Sånn blir boka deres egen! God lesning, og god skolestart i Norge høsten 2020.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s