bokanmeldse

Ualminnelig om alminnelig

Jeg har lest Kaptein på egen skute av Kjetil Nordengen (Cappelen Damm 2020, lesereks). Andor, en ganske vanlig fyr, blir omtalt i en blogg som såkalt normecore – en mote for den som innser at hen er en av sju milliarder. En som ikke prøver å stikke seg ut, men som setter trenden som helt vanlig.

Bloggen brer om seg, og han havner i VG. Plutselig får han masse oppmerksomhet – han som var så gjennomsnittlig med kontorjobb og normalt kosthold. Han må også forholde seg til at det mest unike ved han er evnen til å ikke være annerledes enn andre. Det kan være litt vanskelig når han blir forelsket i Mina, som er fotografen som tok bilder av han til VG-reportasjen, og vil gjøre inntrykk. Andor kjenner seg også i skyggen av broren sin, som lykkes som forfatter.

Boka handler om tilhørighet og om identitet, også identitetskrise. Om å prøve å være en del av en gjeng og om å bryte ut av det hverdagslige, sette sin egen dagsorden og å være «kaptein». Andor vurderer å slutte i jobben og bli frilanser som skribent.

Språket er tydelig og enkelt og dramaturgien god. Andor byr opp til dans, samtidig som han viser seg som bare en vanlig mann. Og nettopp den kompleksiteten, vekker noe i meg. En slags inderlighet og et ønske om å bety noe. Denne boken fikk skille seg ut og derpå bety noe i min hverdag – være tanke-igangsetter. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s