bokanmeldse

Varm anbefaling

Jeg fikk en anbefaling fra en annen forfatter jeg ser veldig opp til, Olaug Nilssen, om boka Hilsen Ruth av Ingrid Tørrsvold (Cappelen Damm 2020, anmeldereksemplar). Derfor var det både med store forventninger og et kritisk blikk jeg satte meg til å lese.

Det er en bok om en varm krise, en hetebølge med skogbranner, og vi møter Ruth, som er en spesiell person som ikke legger på flukt, som de andre. Hun blir igjen og holder kafeen hun hjelper til i, åpen. Helt til hun dummer seg ut og sier noe hun ikke skal si. Som at noen er gravid, videre til vilt fremmede for dem begge.

Jeg kjenner meg igjen i Ruth på mange måter. Hun er uvanlig i det sosiale. Ruth har en særegen strategi der hun ofte lyver for å ha noe «riktig» å si. Som at hun tok da hun var 14. Hun som bare en gang har hatt sex, og da var hun vel 32. Ruth har bodd hos foreldrene det meste av tiden, men nå som 39 åring bor hun i en hybel. Hvordan det egentlig er for henne, er ikke så lett å få tak på. Hun kjøper gardintrapp for å kunne hjelpe husverten, som viser seg allerede har en gardintrapp. Jeg klatrer videre i romanen.

Jeg skal være forsiktig med å diagnostisere en romanfigur og jeg er ingen nevropsykolog, men noen trekk er typiske for sånn som meg – altså personer med høytfungerende autisme, mest presist kalt Asperger syndrom. Hun går opp i menneskene rundt seg og alt blir veldig svart-hvitt synes jeg. Hun vil gjerne ha gravide Sofie som venn, og ikke dele henne med Eva. Jeg er ikke stolt av det, men jeg liker også best å føle kontroll over den andre i vennskapet, at jeg ikke er en av mange venner men den viktige vennen.

Foreldrene og søsteren, Mari, bekymrer seg for Ruth. Men Ruth som til vanlig trenger andre, er nå den personen andre trenger. Som i kafeen. En stund.

Dette er en morsom og underfundig bok, synes jeg. Jeg koste meg veldig da jeg leste den og vet jeg vil ta den fram og lese om igjen flere ganger. Den er skrevet med et presist språk og språklige bilder, som denne innledningen: I dag skal jeg gli gjennom verden som om den var en krem. Jeg jubler inni meg og sklir med.

Terningkast 6.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s