bokanmeldse

Sår(bart)

Jeg har vært i bokhylla mi og funnet frem en bok jeg leste da den kom ut i 2010 (Dinamo forlag). Den heter Kors på halsen, tre søstre om selvskading og er skrevet av søstrene Camilla Heiberg Nilssen og Helene Storm. Eksperter er også med og bidrar i boka, samt at faren og Ida selv, som er søsteren som skader seg selv, har også skrevet i boka. Nå har jeg lest den omigjen, boka som er til alle dem skader seg med vilje, til alle dem som er glad i dem og til alle dem som må hjelpe dem.

Boka viste meg helt tydelig hvordan det kan være for de som er glad i meg at jeg skader meg selv. Og det er både godt og vondt på samme tid. Godt å vite at de vil hjelpe og søtte og få meg ut av det vonde, men trist å vite at det vonde i meg gjør de redde og utrygge og lei seg. Jeg fikk boka i sommergave mens jeg var innlagt på psykiatrisk sykehus. Jeg jobbet med meg selv og skrev mye om det jeg tenkte på. Men å se andres ord, om noe av det samme, var viktig. Det gav også håp, i det dystre. Senere anbefalte jeg boka til en sykepleierstudent sm jeg hadde sansen for. Han leste den til bacheloroppgaven sin om selvskading, et tema han valgte på grunn av meg, og gikk ut med en A. Det gjorde meg stolt og takknemlig. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Og slik er det med denne boken. Den setter igang debatt og gjør at pårørende og selvskadere får fokus. Et viktig samfunnsproblem får adekvat oppmerksomhet, og de som lager sår i huden for å overleve får kanskje håp om noe annet i fremtiden. Det fikk jeg.

Avslutningsvis, mens jeg oppsummerer at språket er personlig og godt illustrerende og gir boka en femmer, siterer jeg et treffende sistat fra J.M. Coetzee Jernalder, oversatt av Aud Greiff, Cappelen 2003, som stod gjengitt på side 170:

«… Anstendighet: det uforklarlige, grunnlaget for all etikk. Tingene vi ikke gjør. Vi glor ikke når sjelen forlater legemet, men slører våre øyne med tårer eller dekker dem med hendene. Vi glor ikke på arr, de steder hvor sjelen har forsøkt å fly ut, men er blitt tvunget tilbake og stengt inne, sydd inne.»

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s