bokanmeldse

Farge på livet

Jeg har lest Gul bok av Zeshan Shakar (Gyldendal 2020, lesereks). Den preget dagene mine, gjennom språklig presisjon og godt skildrede karakterer. Mani, hovedpersonen, har tatt en master i økonomi og lengter etter en meningsfull jobb. Når han får jobb i oppvekstsdepartementet, møter han på gul bok, boka som er statsbudsjettet før det er vedtatt og blir blått. Han er opptatt av penger, og vil klatre i lønnstrinn. Jeg heier på han, og håper han får det som han ønsker.

Men så er alt annet så veldig komplisert. Han kommer fra Haugenstua, med en pappa som har mistet kone og selvtilitten. Det var de to, før Mani flyttet ut fordi kjæresten maste. Nå leier han på vestkanten (Observatorie terrasse) og jobber i Y-blokka. Så går bomben av, 22. juli 2011.

Det er en bok med karakterer det er lett å bry seg om, og bli berørt av. Jeg har hørt mye om 22. juli før, men her er det på en ny måte, fiksjonen Shakar skisser opp, er så veldig realistisk og nær og virkelig. Det gjør vondt å lese om panikken som brer seg. De paniske meldingene og telefonsamtalene til Mani der familien frykter han er berørt av bomben. Farens sammenbrudd. Jeg minnes mine egne telefonsamtaler den dagen, for å høre at «mine» er i sikkerhet.

Arbeidet i departementet
går sin gang, men er preget av bomben. Det blir ikke det samme igjen. De kommer ikke tilbake til Y-blokka. Det vet jo vi, som i disse dager ser at bygget rives og kunsten forvares. For selv om det her er fiksjon, baserer det seg på autentiske fakta. Boka fremstår troverdig på meg, samtidig som den gir noe annet enn å lese en selvbiografi av noen som har opplevd datoen som ofre. Det gir selvsagt også mye, men noe annet. Hvert til sitt bruk. Jeg kjenner at jeg får ny informasjon, at bomben rører meg på nytt og treffer rett i hjertet. Begynner det å blø?

«Han hadde aldri vært mer oppdatert på verden utenfor, sjelden vært mindre ute i den.»

s. 204

Jeg fyller meg selv med denne romanen. Tenker på den, fotograferer meg selv mens jeg leser i den, snakker om den med venner og familie, tror på en økt åpenhet rundt ytringsfrihet og innvandrerfrykt, psykisk helse og demokrati – alt på et statsbudsjett. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s