bokanmeldse

Fra et barns perspektiv

Verdens fineste unge, som mamma sier, sitter i sofaen med mamma. Jeg leser i Fremmed mann av Kaia Dahle Nyhus (Cappelen Damm 2020, lesereks).

Det er en bildebok for barn, med lettfattelig språk om en vanskelig situasjon. Plutselig står en mann i leiligheten. Mannen har tatt plassen ungen pleide å ha. Og han gjør feil og retter på ungen hele tiden. Han mener brusen kan stå ute, når ungen vil ha den kald i kjøleskapet, være brussjef. Og ungen får ikke lov å la tannkremen renne fra munnen.

Fremmed mann
heter Morten. Snart bor han her. Det er en interessekonflikt pågående imens det blir en tilnærming mellom de to som ikke kjenner hverandre. Moren sier hun var heldig med Morten. Ungen lærer seg å omgås Morten, og Morten innrømmer at han er redd for å gjøre feil med barn. Han likte ikke voksne som barn, og nå prøver han å være en ålreit voksen. Han liker ikke sopp på pizzaen, han heller.

Boka viser hvordan man gradvis
blir kjent. Hvordan en person, kan være en stor forandring i et barns liv, og være utfordrende når en av foreldrene får en ny kjæreste. Og at det likevel kan gå veldig bra. Dette er en nær bok, som våger å sette et sårt tema på dagsorden, på barnas premisser. Jeg liker den!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s