bokanmeldse

Den nærmeste


Jeg har lest Jeg skal ta
vare på deg av Gunn Marit Nisja (Cappelen Damm 2020, digitalt lesereks). Det er en pårørenderoman, som tok meg nær moren til Vilja, Idun. Idun får akutt hjernesykdom, hjernebetennelse, og blir også dement. Hun er ikke gammel, bare tidlig i femtiårene, og nekter mye for at hun er syk. Men Vilja ser alvoret, og tar vare på henne. Hun reiser fra kjæresten i Trøndelag, revyen hun spiller i og studiene, alt for å hjelpe til. Nå trengs hun på vestlandet.

Det er om livets brå omveltninger
. Vilja tar på seg ansvaret med å stå noen nær, være dens aller nærmeste, og møter på en del dilemmaer. Hvor mye kan man gripe inn i andre voksenes liv? Det handler om alt fra å betale regninger til å vaske urin fra en mor som har tisset på seg.

Familien prøver.å finne hverandre
på nytt, samtidig som det er oppbrudd, en tante dør, en går selges. Og Idun har ale disse minnene hun ikke glemmer, om gårdslivet som barn, det er sårt, det er nært. Som om fortiden er nærmere enn fremtiden.

Dette er en bok som traff
meg. Jeg reflekterer over hvordan det ville være, hvis noen i min familie ble rammet på samme måte. Ville jeg være like tilstede? Ville jeg taklet utfordringene? Romanen går frem og tilbake i tid, men det er ikke vanskelig å følge tråden. Tilbakeblikkene gjør menneskene i romanen levende, både Vilja og søsteren Tyra sine opplevelser og morens minner fra hun vokste opp, anekdoter, får sin naturlige plass. Dyrenes betydning, samspillet, i menneskenes liv, kommer frem.

Språket er lettlest og det er god flyt med mange dialoger. Jeg vil gi denne boka en femmer, også fordi den evner å skildre liv som ofte bare leves på sykehjem uten å bli sentimental – bare rå og ærlig.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s