bokanmeldse

Banebrytende, veivisende barnebok

Jeg har lest Olianna av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus (Cappelen Damm 2020, lesereks). Det er en helt spesiell barnebok, som mange voksne også burde lese. Boka er om Olli, som ikke får innsiden og utsiden til å passe sammen. Olli liker ikke speilet, for speilet lyver.

Mamma er rød, pappa er blå og Olli vil være i rosa silke. Mamma sier Olli kan være hvem Olli vil, og hunden sier det også, men pappa er redd og skeptisk og nesten sint. Men gutten Olli forsvinner, og Ollianna jente kommer fram. Pappa savner kanskje Olli, men pappa lærer seg å se Ollianna og Ollianna danser og hunden slikker og alt blir sånn det egentlig alltid har vært, og alltid skal være, for Ollianna er Ollianna.

Barnebøkene jeg leser,
stryker meg over kinnet. De gir meg, med sine korte setninger, et åpnet blikk og noe annet enn voksenbøkene klarer å berøre og bevege i meg. Dette er en annerledes bok for barn. Den våger å berøre dette med kjønnsidentitet, og evner å gi aksept. Han, hun, hen. Alle er like verdifulle, og det skinner igjennom. Men at det er vanskelig for den det gjelder, er også veldig synlig – og viktig å erkjenne. Det handler ikke om hvem man vil være, men hvem man er.

En kommentar om “Banebrytende, veivisende barnebok

 1. Hei Helene min Venn, det er interessant og lærerikt å lese dine Blogg innlegg. Jeg leser dem veldig ofte. Denne boka her skal jeg kjøpe og eie, inshallah. Jeg liker alle ting – før ihvertfall – fordi å separere det man «liker» fra det man «ikke liker» er sykdommen til sinnet.

  Det betyr ikke at Hen er OK. En Hen er jo en Høne på engelsk. Men hør meg. Og jeg tror ikke vi blir enige, men fordi vi er uenige er ting bra. Uenigheten til min nasjon (min sier han) er en Barmhjertighet – Profeten Muhammed

  Jeg spøkte med en BJJ sykepleier venn her, som har respekt for min Asperger, og jeg sa til han at han var Mongolsk Mongloid dvs. Downs Syndrom. Jeg mente ikke han var mindre menneske for det, eller at noen er det for de som vil protestere. Han min venn spøkte tilbake, men det var en annen Sykepleier her på jobben som ikke «skjønnet» dette og han kommenterte at vi alle hadde Mongolske Gener i Blodet. At alle Hen, alle Mongolske Mongloide var uunngåelig, han mente at vi må bare akseptere at den mørke sida av Realiteten er noe vi må akseptere og leve med. Menn hvordan kan en opplyst lærd likestilles med en som vet Ingen Ting? Jeg tenker at det er Ingen som er Smart og Ingen som er Ikke-Smart. Talle på veiledede og villedede slik jeg forstår går opp og ned hele tida og Ting er under Guds Kontroll.

  Unnskyld retrospektivt innskudd i formatering, jeg er ikke skribent. Jeg svarte på komentaren at; I Koranen blir «Homser» eller Hen-folk tiltalt av Profeten Job, at; «Ta en av mine døtrene mine hvertfall! Bare ikke gjør gale ting som Ingen har gjort før dere i verdenene.»

  Konklusjonen er at jeg liker alt; Og at Problemer gir noen konkrete på muligheter og muligheten til å «for-stå» alternativet Den Sanne Kongen Allah Gud, og de Kongelig. Fordi; Det er menneskelig å synde og Gudommelig å tilgi.

  Det vil altid være noen Kongelig, og noen mindre Kongelige. Dersom Lov og Teknologi tillater det blir det flere Kongelige og mindre arbeid. Det var ikke Traktorer og Gravemaskiner før i tida, ikke Lyspære heller i sin mest primitive form, men idag finnes det. 100 år tilbake ved første Verdens Krig var det 90% mer Arbeid.

  Jeg gidder ikke formattere teksten 5 ganger, og autokorrektur og Hackere forvirrer budskapet. Men dette er det.

  Mvh
  Mustafa Al-Saedy

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s