bokanmeldse

Størst av alt er kjærligheten, eller hva Gud?

Jeg har lest Fra du så meg, en virkelig #meetoo-historie skrevet ned av forfatter Eldrid Johansen (Cappelen Damm 2020, lesereksemplar).

Karen er ung, yngre enn de andre i klassen. Hun kom inn på den kristne folkehøyskolen bakveien, etter å ha droppet ut av videregående. Hun får en ny start, og tror blindt på Fred, læreren som sier at han elsker henne og at det er Guds plan. I realiteten blir hun brukt, mens den gifte Fred med barn og en unge nummer to på vei, får henne til å tro at det skal bli de to til slutt. Bare hun er tålmodig og følger reglene.

Reglene er mange. Karen får ikke ta bilder av han, sende meldinger på mobilen eller følge han i sosiale medier. Men hun får ha sex med han.

Hun strykes
over kinnet og det bruser i blodet. Moromoren sier hun har kjærlighetsblikket. Helt til alt raser sammen, og Karen opplever at dette har skjedd før. Med de andre jentene. Karen gråter og moren kontakter rektor. Men Fred er slu, og sier at Karen fantaserer. At hun har problemer. At hun ikke snakker sant.

Dette er en ungdomsbok som opplyser og som fortsatt er viktig. Som forfatteren sier, trodde hun at mye var gjort etter #metoo, men opplever at det fortsatt er lang vei igjen å gå. For at slike historier ikke skal finnes. Jeg er glad hun setter ord på det denne jenta opplevde. For henne, og for de før henne i rekka: Lyshårede, musikalske, syngende, slanke jenter med drømmer om og troen på den store kjærligheten. Være valgt ut av Fred, som egentlig misbruker sin stilling. Det bekymrer meg også at noen bruker religion som argument til å kunne skaffe seg makt over andre.

Boka berører meg,
selv om jeg er voksen og kanskje litt utenfor målgruppen. Det er viktig at også vi voksne tar et standpunkt, og viser at slik oppførsel ikke er okey, av Fred eller noen andre, mot Karen eller deg. Velformulert og enkelt språk og story å følge. En bok både elever og lærere bør lese! En femmer på terningen til målgruppa den er for.

(For, – våg å si fra om sånt som i Fra du så meg, selv om det gjør vondt å ikke bli sett mer. Selv om det kjennes ut som alt står på spill. Det finnes andre mennesker det blir godt å være med, som respekterer en og behandler en slik det er lov. Og hvis det finnes en Gud, er ikke slikt som skjer i denne romanen Guds plan. Det kjenner jeg meg ganske sikker på. Jeg håper romanen gir andre unge forelskede mot til å si stopp hvis de opplever det Karen gjør. Dette er ikke kjærlighet, men ekte kjærlighet er kanskje størst. Jeg håper hovedpersonen har fått oppleve det i ettertid. Med ønsker om viktig lesestund.)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s