bokanmeldse

Blogger i bokform

Jeg har lest Yoko Ono er en sjarlatan av Ingvar Ambjørnsen (Cappelen Damm 2020, lesereksemplar fra forlaget) en Elling-bok i kjent takt og tone. Slik Elling er. Men likevel noe nytt, som tilfører meg noe som leser og menneske.

Elling har tatt steget ut på Internettet igjen, denne gangen som blogger. Han har ikke ytret seg offentlig siden tusenårsskiftet, men nå finner han det for godt å blogge.

Han bor i sokkelleiligheten hos enkefru Anneline Frimann-Clausen på Grefsen. han skriver om det som fakler han inn, alt fra egg og bacon på lørdag til smørbrødliste til Gro, vår tidligere statsminister.

Tekstene som alle har tydlig Ellings stemme, er nedtegnet av Ambjørnsen i årene 2013-2020. Selv om de er forfattet av Ambjørnsen og ikke Elling egentlig, er Elling en så tydelig «person» med så særegne karaktertrekk at tekstene føles som om det er Elling som uttaler seg. Om stort og smått, smilende egg og historier fra hans vennskap med nå avdøde Kjell Bjarne, og ikke minst Ellings forhold til sin mor og døden. Med andre ord både humoristiske og eksistensielle temaer.

Jeg humrer mens jeg leser, samtidig som jeg kjenner på alvoret og sårbarheten og blir øm om hjertet. Boka tar for seg alt fra autisme, som Elling ikke mener han har men likevel mener han, som autistene, ikke har en nevrotypisk hjerne. Det appellerer til meg, som en blogger på autismespekteret.

Jeg liker nemlig at samfunnet vårt blir observante på ulike problemstillinger. Elling er på mange måter en viktig samfunnsdebattant. I denne samlingen med bloggtekster, får han tatt for seg ting som beveger seg i nyhetsbildet, samt ting han selv er opptatt av og har båret på hele livet.

Livet går videre, og jeg er glad Elling er med. Han henger i stroppen, selv om han har bikket seksti. Det eneste jeg savner, er å få et innblikk i hvordan andre ser på Ellings tanker og meninger, innlegg og uttalelser. Et samspill mellom han og oss. Møtet med en liten fanklubb eller kverulanter. Eller oss som romanlesere som utveksler erfaringer om bøker i aktuelle foraer, kanskje det er våre kommentarer som nå får plass? For Elling har stengt bloggens kommentarfelt. Terningkast (sterk) fem til Ambjørnsens nyeste bok. .

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s