bokanmeldse

Ærlig talt

På under et døgn, svelget jeg romanen Kinderwhore (Ascehoug 2018) av Maria Kjos Fonn. Hun serverer rått og brutalt om å vokse opp under omsorgssvikt og bli seksuelt misbrukt.

Charlotte bor hos moren sin, som sover døgnet rundt for å overleve hverdagen, tar sovepiller og er ruset. Hun skaffer stadig nye fedre til Charlotte. En av dem blir seksuell med datteren. Overgrepene starter når hun er tolv.

Charlotte prostituerer seg og lærer seg å døyve livet og smertene med sovepiller, amfetamin og alkohol. Hun sminker seg dramatisk og kler seg tynt. Som en Kinderwhore.

Det er likevel ikke bare en bok om å være offer. Det er å reise seg, gå i rettssak, fortelle sannheten som man har båret på. Om å lære å elske både seg selv og en annen.

Der hun trodde, og følte, kjente og erfarte, det var hennes egen skyld, får hun en bekreftelse fra samfunnet på at det som var feil, er hvordan hun ble behandlet. Jeg kjenner i hele romanen, på kroppen min, hvor feil alt er for henne. Som om noen spiser av livet hennes, kannibaler. Det er fortsatt slik kroppen husker, men sannheten har flere ansikter. Jeg ser Charlotte i speilet og tenker: takk, du er bra nok. Jeg gleder meg til Heroin Chic fra samme forfatter.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s