bokanmeldse

Baner vei, videre (bli med)

Jeg har lest Ulvesommer av Hans Rosenfeldt (Cappelen Damm 2020, digitalt lesereksemplar). Forfatteren kjenner jeg fra TV-serien Broen. Tematikken ligner også litt, med at det er to land som samarbeider om etterforskningen, deler en kriminalitet. Her Sverige og Finland.

Det begynner med noen døde ulver, som har spist (deler av) et menneske. Det mennesket har blitt påkjørt og har penger og dop i bilen sin. Det fører en hel masse med seg. Alt fra drømmer om en enklere hverdag til massedrap. Og jeg tenker, mange er villige til å gjøre seg kriminelle for egen eller familiens vinning.

Det er spennende relasjoner og skildringer av karakterer, også byen de bor i, som er detaljerte, skjøre og ærlige. Jeg føler med en tidligere kriminell som igjen lokkes til å selge dop igjen, for å fikse familien med den syke datteren som så veldig sårt trenger flere assistenttimer som kommunen har slått ned på.

Det er hendelser, og konsekvenser av handlingene. Her kommer et utdrag jeg synes er spennende:

«Et egg ble knekket ned i en varm stekepanne og begynte å stivne, en nøkkel ble vridd om i en bil og den startet, en knyttneve landet i ansiktet på en åtteåring, leppen sprakk og begynte å blø.

Kausalitet. Årsak og virkning.»

S. 174

Det er utroskap men likevel mest kjærlighet. Det er drap, men mest av alt intense liv. Jeg synes denne krimmen tilfører noe spesielt. En driv fremover, med tråder tilbake i tid som knytter personer og minner sammen. Gjør karakterene til hele mennesker. For å understreke håpløsheten som personene til tider opplever, viser jeg frem denne setningen:

«Hvor går man når man ikke vil være noe sted?»

S. 344

Det er presist, spennende og en veltalende bok. Jeg gir den terningkast fem, grunnen til at det ikke blir seks fra meg er bare at den trenger en litt ekstra porsjon konsentrasjon med alle detaljene. Det betyr ikke at jeg ikke liker den, tvert imot. Det er bare en berikende ting som gjør at jeg aldri er sløv når jeg leser – og er helt skjerpet når jeg leser, videre vil jeg anbefale denne til alle som setter pris på en god krim. Her er full valuta, både når det gjelder krimhandlingene og persongalleriet, etterforskningen og småbylivet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s