bokanmeldse

Vondtvakkert

Jeg har lest Maria Kjos Fonn sin andre roman, Heroin chic (Ascehoug forlag 2020, lesereksemplar fra forlaget). Etter at hun berørte en hel hau av lesere med Kinderwhore i 2018, som jeg leste nå nylig, var forventningene mine store. Og forfatteren innfridde.

Elise, som synger og senere studerer til musikkterapeut. Det begynner med anoreksien. Og en dirigent som liker kroppen hennes parallelt. Det er en sosial kollaps, uten noen klar årsak eller begrunnelse. Hun bare faller. Hvor det slutter skal jeg ikke avsløre. Men på veien ble «minus» menyen, nemlig heroin som vi ante med tittelen.

Det er så vondt å lese denne romanen. Det virkelig smerter meg. Jeg kjenner meg, som anorektiker, så veldig godt og personlig igjen i Elise. Hvordan Elise velger bort alt hun ikke kunne forutsi og takker ja til det rus fører med seg, fra misbruk til behandling og tilbake. Hvordan gram og teknikk blir livet (eller fraværet av liv).

Det er mange setninger som virkelig traff meg i hodet som om jeg var en spiker. Og kanskje er jeg nettopp det. Men jeg har valgt ut et kort utdrag/sitat fra side 177:

«Jeg mister alt.

Jeg kommer til å dø av dette.

Det blir så deilig.

Jeg vil ofre alt.

Absolutt alt.

Utseendet.

Stemmen.

Vennene.

Sigurd.»

Kjos Fonn, har i tillegg til å berøre kraftig og tegne opp en person som vi kommer så nær at det er vanskelig å skille den fra jeg-et, at det er underlig at hun ikke har skrevet ordene fra førstehåndsperspektiv, klart å unngå å skrive forutsigbart. Det er ikke den forventede dramaturgien, og jeg sitter forbauset og grepet igjen. Pårørende får også sentrale ansikter, med sjel og følelser, som jeg føler smerten og panikken til. Terningkast 6. Jeg er bergtatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s