bokanmeldse

Krimkunst med dimensjoner

Jeg har lest Kepler sin nye kriminalroman Speilmannen, som slippes i dag (Cappelen Damm 2020, digitalt lesereks).
Jeg vet at det er mange som har gledet seg til denne. Lars Kepler er av ekteparet Ahndoril, som står bak pseudonymet, en litt eldre, skjeggete, og menneskesky krimforfatter. Det er bok åtte i serien fra Kepler. Den er frittstående, jeg har ikke lest de foregående bøkene og hadde stort utbytte av denne likevel.

Boka begynner med
en forelsket tenåringsjente som er betatt av Jenny Linn, deretter går vi fem år frem i tid der Jenny blir hengt stygt på en lekeplass. Drapet er begått på stedet. Gjennom overvåkningskameraer klarer politiet ved Joona Linna å finne et øyenvitne. Vitnet er en sinnslidende mann som ikke husker det han har sett. Joona kontakter en hypnotisør for å forsøke å fremkalle minnene. Det som fremkalles, er brutalt og større enn ingen ante, og vi er vitne til flere drap og bortføringer.

Det er høykvalitets krim
, men også noe mer. Den er ikke bare underholdene. Den er en base for samtale om menneskeverd, personlighet, samtid og psykisk helse. Som forfatterne skriver i epilogen:

«Som så mange forfattere har gjort før oss, valgte vi å isolere et globalt problem og plassere det i en avgrenset situasjon som er mulig å løse. Det betyr ikke at vi distanserer oss fra virkeligheten.

Mørketallene er selvsagt enorme, men ifølge FN og WHO har mer enn én milliard kvinner blitt utsatt for seksuell vold i ver- den. Flere enn 40 millioner kvinner befinner seg i prostitusjon, 28 millioner kvinner lever som slaver, og 750 millioner kvinner har inngått ekteskap før fylte atten år. 87 000 kvinner myrdes hvert år, halvparten av dem av sin partner eller et familiemedlem.»

Dette er en bok jeg vil snakke med andre om, både som krim og som samfunnskritikk rundt psykiatri – et tema som opptar meg. Jeg føler meg ikke ferdig med boka, selv om jeg har lukket den, og det synes jeg er et tegn på at boka rørte noe ved meg og traff spikere på hodet.

Jeg var spent gjennom hele romanen, men falt litt av på slutten da jeg syns oppklaringsprosessen ble drøyd etter at vi allerede hadde fått fakta på bordet. Derfor vipper jeg ned fra sekseren, og lander på terningkast fem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s