bokanmeldse

Variasjon over livet

Jeg har lest den moderne klasikkeren i europeisk litteratur, trilogien til Agota Kristof om tvillingene Lucas og Claus. Boka består av de tre romanene Tvillingenes dagbok, Beviser og Den tredje løgnen (forhåndseksemplar fra Cappelen Damm 2020). Og først da jeg drev med den tredje, forstod jeg at dette var variasjoner av sannheten. Jeg vet ikke hvilken jeg skal tro på.

Det er først nå romanene er utgitt på norsk, men punktumet ble satt i 1991, så dette er et litterært verk som lever videre, etter forfatterens død og etter at man har lest bøkene. De snakkes om, både av lesere og kritikere. Jeg vil gi den kritikerros, for å være noe helt annet enn jeg noen gang har lest. Jeg følte meg innimellom dum mens jeg leste, fordi jeg ikke forstod hva som var den «riktige» versjonen av tvillingenes oppvekst og videre liv. Med vilje røper jeg ikke handlingsforløpet i denne beretningen om romanen. Jeg tenker alle skal få mulighet til å oppleve variantene av historien til tvilligparet selv.

Mens jeg leste, ble jeg berørt, nysgjerrig, spent og usikker. Hva skjer egentlig, og hva dikter personene i boka opp? hvem snakker sant? Hvem lyver? Jeg vet ikke. Denne usikkerheten brakte meg likevel nærmere romanen. Jeg ville vite mer, og mer. Jeg ønsket å forstå hva som skjer med menneskene. Når man som barn flyttes på, mister foreldre eller skilles fra hverandre. Hva krig gjør med er land. Hva kjærlighet gjør med mennesker som står hverandre når. Boka evnet og utfordre meg, intellektuelt så vel som underholdningsmedium. En leseropplevelse jeg vil anbefale andre å gjøre seg bekjent av.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s