bokanmeldse

Som stjernene skinner

I morgen er det første desember, og jeg benytter anledning til å fortelle om en helt fantastisk kalenderbok jeg anbefaler både for de største barna og voksne som vil utvide horisonten sin. For Adventsstjernen av Simon Stranger, illustrert av Shwan Dler Quaradaki (Ascehoug 2020, lesereksemplar), er en bok som beveger og fletter sammen. Forener mennesker og godhet på tvers av landegrenser, under samme himmel.

Stella, med navn som betyr stjerne, har mistet moren sin. Hun er 11 år, og hun og faren skal feire jul alene for første gang. En dag oppdager hun noen ute ved låven, med morens genser. Det er 17 år gamle Yousuf fra Palestina, som har rømt fra flyktningmottaket fordi han mister oppholdstillatelsen sin. Hun gjemmer han, både på låven men også i bygda ikledd en nissedrakt. Han hjelper folk når han har masken på, og utretter små julemirakler.

Dette er en bok som jeg ble oppslukt av. Jeg vet ikke om jeg hadde klart å spare et kapittel til hver dag, så spennende og godt skrevet er den, og illustrasjonene av kunstner Quaradaki som selv kom som flytting til Norge i 1999, er sterke og troverdige som fotografier. Boka formidler viktige budskap, uten å være forkynnende eller moraliserende. Jeg føler boka gir rom for alle følelser, som kjærlighet og sorg.

Skulle jeg bare hatt én julekalender i hus, tror jeg jeg ville valgt denne kalenderboken med sine 24 kapitler inn mot julaften. Jeg lar boka skinne for seg selv, den må leses og oppleves. Terningkast seks!

Reklame

En kommentar om “Som stjernene skinner

  1. Jeg vet ikke … Jeg startet med å kraftig ‘gi opp’, kraften ble sugd av meg på Tvang (Jeg er Tvunget til Tvang) og det var voldsomt … nå ‘gir jeg opp’ igjen 😦

    17 år er et spesiellt tall for meg, men jeg gjemmer meg ikke hos noen 11 åring

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s