bokanmeldse

Enestående

Jeg har lest Været og uvirksomheten av Fatou Åsbakk (Kolon forlag, 2020, lesereksemplar)

Omtale fra forlaget: «Været og uvirksomheten handler om Ådne. Ådne er en enkel mann og av og til et medmenneske. Han lever her og nå og er i en alder mellom 42 og 47 år. Ådne tror han kommer fra Oslo, i hvert fall svarer han det hvis noen spør. Ådne har kontakt med vennene Petter og Tor, og sønnen, men som regel er han alene, med seg og sitt, i det været som måtte oppstå fra dag til dag.»

Denne korte romanen formidler enestående om ensomhet og tilhørighet, vennskap og farskap. Om å leve alene men også å begå handlinger i samfunnet som et studieopphold i Paris og observasjon og loggføring av biblioteker i Oslo, samt aktiviteter med sønnen. Kunst og humor har en en stor plass, og romanen er et kunstverk i seg selv med en artig tvist. Samtidig som Ådne søker etter fellesskap, ser vi at han har et snevert og særegent syn på livet og menneskene det inneholder, hans særegne menneskesyn. Jeg har plukket frem utdrag jeg synes illustrerer skrivestilen til debutant Åsbakk og skildringene av Ådne:

«Slik vil han fremtida skal se ut: Han skriver, spiser, sukker, svømmer, sitter og sover.»

s. 53

Her kommer et til:

«Han sitter inne grunnet de høye temperaturene der ute og øvrige hensyn han har vurdert å skulle ta, men i dag akter han å trå til litt, rett og slett lese seg gjennom siste måneds loggføring.» 

s. 91

Jeg leste romanen på én kveld, men jammen så interessant den kvelden ble! Jeg fikk et perspektiv på livet jeg ikke hadde i hodet mitt fra før av. Jeg lærte å kjenne et annet menneske. Jeg gir denne boken fem på terningen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s