bokanmeldse

Julekos med barna

Julen er «barnas tid,» derfor vil jeg fortelle om en ny julebok for barn i dag. Heldiggrisen av Monia Nilsen (Cappelen Damm 2020, lesereksemplar fra forlaget) er en julehistorie i bildebokformat – som også kan leses hele året, mens man tenker på juletiden og kanskje gleder seg.

Den handler om ei bygd der alle er så fattige. Innbyggerne spiser kalde poteter og sild, også på julaften. Presten får en idé, at hvis alle spleiser kan de få rå til en gris som de kan slakte til jul. Presten drar på markedet, men det viser seg at en stor purke er for dyr. Det blir en liten grisunge – som de skal gjøre stor og fet til neste jul.

Det blir en grisete historie der grisen blir fetet opp. Det er fine og morsomme illustrasjoner, med blant annet purka som veies omfangsrik og som fiser. jeg tror disse illustrasjonene får et barn til å le og kose seg, kanskje på et fang. Bygda i den hjertelige historien har ikke hjerte til å slakte grisen når neste jul kommer – men det blir en råd med julemat likevel, i et lykketreff av grisens graving i jorda. Hva den finner der, får du lese selv.

Boka er rettet mot barn fra 3-6 år, men selvsagt kan større barn også ha glede av den. Barnebøker har en egen evne til å sette ord på tanker hos barna, og tilføre et rom for samtale. Som voksen, synes jeg det er fint å se hvordan humor og tradisjon kan veves sammen til å bli en velkjent men likevel ny versjon av julen.

Reklame

En kommentar om “Julekos med barna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s