bokanmeldse

Superviktig om spiseforstyrrelser

Jeg har lest tegneserieboken Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl, Cappelen Damm 2020 (lesereksemplar fra forlaget) og for meg er den kanskje den viktigste boka som kom ut i fjor. Det er ikke en sånn superhelt-tegneserie, men likevel supersentral for barn som strever med spiseforstyrrelser – og vennene deres.

Janne er annerledes enn resten av familien, og andre begynner å kommentere det. De andre er slanke, mens Janne er stor i kroppslig omfang. Hva skjedde egentlig med henne?

På skolen får Janne kommentarer på vekten/størrelsen sin. På vei hjem, kjøper hun mange skoleboller. Hun spiser og spiser. Janne vil være usynlig, men alle ser henne. Spesielt medelevene på skolen, som plager henne og er slemme og sier hun er ekkel. Foreldrene til Janne foreslår en løsning på problemet. De gir henne hundre kroner for hver kilo hun går ned.

Janne går etterhvert ned
mange kilo. Når foreldrene synes det er nok, klarer ikke Janne å stoppe. Hun blir mindre. Men blir hun lykkeligere? Hun har fått en god venn, men klarer ikke å være sammen med han og spille Zelda fordi hun må gå tur for å forbrenne kalorier – nesten hele tiden. Hun spiser nesten ikke, hun som var så glad i pizza med pepperoni og biff og skoleboller.

Det er en vakker og sterk bok, som appellerer til følelsene mine. Det er en bok om vennskap og om å være utenfor. Det er om å spise for mye, om å slanke seg, om å spise for lite og om å ikke lenger ha kontroll. Jeg kjenner på presset fra jentene i klassen om å være kul, og jeg blir lei meg når jeg ser hvordan enkelte lærere ikke gjør det noe bedre. Er det så vanskelig å forstå? Jeg håper denne boka kan gi mer forståelse, og ser på den som et viktig bidrag i samfunnsdebatten. Terningkast seks.

P.S. Bakpå boka oppfordres barn som sliter med spiseforstyrrelser til å lese boka sammen med en voksen. Det støtter jeg, selv om jeg tror boka også er god å få lese om igjen og om igjen etterpå når man kjenner seg ensom. Første gangs lesning bør nok skje sammen, så kan man også snakke om følelsene som oppstår.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s