bokanmeldse · samfunn

Svart skjebne

Jeg har lest Menn vi høstet av Jasmin Ward, oversatt av Bente Klinge (Aschehoug 2020, lesereksemplar fra forlaget), en erindringsbok.

«Jeg stirrer på mennesket bak kameraet med et alvorlig uttrykk i ansiktet.»

Utdragssitat fra s. 57

I løpet av fem år, mistet forfatteren fem unge menn i sin nærmeste krets inkludert broren sin. Boka begynte som et sorgarbeid, men det hun fant ut, ble til en erindringsbok/roman. Hvorfor måtte de dø? De måtte dø pga hvem de var og hvor de kom fra. Svarte menn, fattige menn. Altså pga ingenting, på en måte.

Rasisme, dop, arbeidsløshet, meningsløshet, relasjoner som gikk i vasken – slike ting rev dem fra henne. For å klare å leve med det, trengte forfatteren å skrive det ned. Det gav meg, et større innblikk i forskjellene på å leve som hvit eller svart. Det gav meg et dypt inntrykk i menneskeliv og skjebner, og viser skyggesiden av den amerikanske drømmen.

«Det eneste jeg ønsket meg i hele verden, var at den skulle bli mørk, ikke finnes. Jeg ville svime av igjen. Så gjorde jeg det.»

Utdragssitat fra s. 87

«Vi krøp gjennom tida som kakerlakker, gjennom veggene, de forsømte stedene og tidene, idiotisk lykkelige over at vi fortsatt var i live, samtidig som vi gjorde alt vi kunne for å dø.»

Utdragssitat fra s. 89

Boka gjør dypt inntrykk på meg og språket er lett og fullt av gode beskrivelser. Skildringene tar meg nære liv- og skjebner – jeg ikke kjenner. En bok som beriker og berører, tar meg med inn i en egen verden av håpløshet, men uten at jeg føler det er bortkastet. For jo fler som vet, jo større sjanse er det for at vi kan fylle ingenting og meningsløshet med liv og mening. Terningkast fem.

«Selv om han ikke elsket denne dårlig betalte jobben, kunne han fortsatt finne skjønnhet samme hvor han barn det var sånn han forsøkte å forstå verden, det som ga livet hans litt mening og gjorde arbeidsforholdet til til å holde ut, hesligheten var åpenbar for ham også.»

Utdragssitat fra s. 229
Reklame

2 kommentarer om “Svart skjebne

 1. Du sa: «For jo fler som vet, jo større sjanse er det for at vi kan fylle ingenting og meningsløshet med liv og mening.»

  Min kommentar: «Alt du sa er fint, dette er et tema som ikke kan oppsummeres i et ord. Ikke bare et ord. Dersom det er tilfelle er det; Det er Ingen Gud andre enn Allah og Muhammed er hans Budbærer. Ordet er Allah.

  Bruce Lee osv: Det er ikke nok å «vite», man må gjøre.

  Faren min: Hanner jo ung. Han burde ikke tigge, han burde jobbe.

  Vitenskap: 1 enhet Arbeid = 1 Joul …. Vi må Jules opp «10 000 ganger» for Mestring – under en veileder.

  SpookyFBI fra MAP: «Løft rompa di og få den inn i en Dojo! Ikke bare sitt her og sutre og komme inn Chantende og sigende kult».

  Liker

 2. Tilbaketråkk: 10 000 Joul – My Blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s