bokanmeldse

Bitende kulde, raske avtrekk

Jeg har lest Mayday av Grethe Bøe (Cappelen Damm 2021, lesereksemplar fra forlaget). Grethe Bøe, som også er filmskaper, leverer her god litteratur, som om hun skulle ha vandret også i dette landskapet i stor utstrekning. Det er en realistisk thriller, som er skremmende aktuell.

Mayday er en arktisk thriller med Russland, NATO og i internasjonal storpolitikk som kulisse. Spreke, fremmadstormende Ylva, kjører F-16. Sammen med John Evan, en eldre amerikansk pilot, deltar hun på NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Flyet deres sammenstøter med et russisk fly og blir skutt ned.

Både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep og man aner starten på en tredje verdenskrig. Det blir iskaldt samtidig som ild virker som nærmeste reaksjon. De to pilotene må komme seg over grensen og tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Men kan Ylva egentlig stole på John? Jaget gjennom den arktiske tundraen oppdager hun at han, og de andre hun har stolt på, ikke er det de utgir seg for å være.

En nesten umulig ferd utspiller seg for å forhindre katastrofen, berge livet sitt og få varmen i seg igjen. Jeg tiner opp og nærmest svetter av spenning.

Men jeg faller litt av underveis, fordi det er en del detaljer som er sentrale men som ikke får nok kjøtt på beina til at jeg forstår alle sammenhengene mens jeg leser. Persongalleriet er bredt og nyansert. Psykologiske resonnementer og skildringer og flytekniske info virker troverdige.

Terningkast sterk firer, det lille trekket skyldes rett og slett at jeg syntes det av og til gikk så fort at jeg ikke hang med på ledetrådene. Men det er en god bok, som jeg sitter igjen med noe fra å ha lest, både som underholdning og kompetanseheving. Jeg lærte mer om NATO og internasjonal politikk rundt nord.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s