bokanmeldse

Tindrende

Jeg har lest Eg et før eg kjem, debutboka til Kari Anne Bye (Samlaget 2020, lesereksemplar fra forlaget).

Boka forteller en historie om kjærlighet og ensomhet, om lengsel, om å søke seg til Tinder, om å velge og velge bort. Boka setter følelser på spissen, på en finurlig, innsiktsfull og språkmektig måte. Mye er liksom tatt på kornet. Jeg har valgt ut fire korte dikt som en smakebit (du får lov å la deg friste):

«SIRUP
Først åt ho ingenting.
Så åt ho alt.
Ho koka smerta ned til sirup
og helte han over iskrem.»
Fra side 53

«35
No var ho trettifem.
Som vanleg vart ho vekt av ungane.
I husværet over henne.»
Fra side 72

«OPPTATT
På tide å bygge seg opp att.
Ho var meir LEGO enn menneske på dette tidspunktet.»
Fra side 79

«MYKJE BETRE
Ho bestemme seg for å vere klok av skade.
Det var trass alt mykje betre enn å bere vere skada.»
Fra side 92

Bye skriver på nynorsk. Det er en diktsamling, med også innslag av noen litt lengre, men fortsatt korte, tekster. Den får meg til å humre, smile, kjenne meg igjen, grøsse, tvile på meg selv, tvile på andre, tro på kjærligheten likevel. Boka tindrer for meg. En lysende, varm samling med lynende presisjon og skarphet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s