bokanmeldse

Kameratskap og venner for livet

Jeg tok fatt på en bok til fra den nye serien til Forlaget Oktober, Oktobers korte. Den består av bøker om livets små og store ting, der hver bok tar for seg et tema. Jeg leste Om vennskap av Per Petterson (Forlaget Oktober 2021, lesereksemplar).

«Tommy. Hvor lenge har vi vært venner.

– Bestandig, sa Tommy. – Hele livet.

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang ikke har

vært venner. Når skulle det ha vært, Jim.

– Jeg trur det kan vare livet ut, sa han, litt lavt,

litt forsiktig. – Trur ikke du det.»

Jeg nekter

Sterke vennskap er en rød tråd i Pettersons litteratur. I denne lille boken på ca. 90 sider presenteres utdrag som handler om vennskap fra bøkene Det er greit for meg, Ut å stjæle hester, Jeg nekter og Menn i min situasjon. Hvert kapittel innledes av et sitat fra boka man finner igjen i kapittelet. Denne gjentakelsen gjør at de utvalgte ordene fester seg ekstra godt.

Vennskapene er livsnødvendige, både for romanenes gode dialoger og for oss som leser som vil kjenne oss som en del av noe mer enn oss selv. Vennskap er like naturlig og nødvendig som å puste. I utdragene møter vi blant annet en mann som har falt og blir liggende hjelpeløs, til vennen kommer.

Som leser føler jeg meg innviet og inkludert i det helt nære. Det gir en fin opplevelse. Boka kan leses uten forkunnskap til Petterson, men gir absolutt meg en lyst til å utvide kunnskapen og dykke dypere inn i forfatterskapet hans. Språket er nedpå og nært, og et personlig møte med karakterene. Jeg gir boka fem med glede.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s