bokanmeldse

Oppvekstroman med sjel

Jeg har lest Shuggie Bain av Douglas Stuart, oversatt av Hilde Stubhaug (Gyldendal 2021, lesereksemplar fra forlaget).

Shuggie Bain er en oppvekstroman fra 80-tallets Glasgow i Skotland. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet (blant annet nedlegging i gruvene) ser mange drømmene sine gå i oppløsning. Og menneskene går også i oppløsning, som Agnes. Som forelder drømmer hun om det aller beste for seg og barna sine. Hun ser ut som en filmstjerne og sikter stort. Men så blir hun forlatt av mannen. Da eskalerer alkoholbruken.

Med alkoholen som middel mot det som gjør vondt, strekker ikke pengene til mat. Hun bor heller ikke så flott. Hun kompenserer mot ryktene om henne med å stelle seg perfekt før hun går til butikken og gå med hodet høyt hevet. Men det økende alkoholmisbruket, gjør det vanskelig å leve med henne. Barna forlater henne, en etter en, men lille Shuggie Bain, gutten som ikke finner seg til rette og skolebarna kaller homo, holdet ut til sist. Han elsker sin mor over alt.

Kjærlighet er ikke mangelvare i denne boken. Selv om en del menn ser ut til å misbruke tilstanden til Agnes, virker det som om mange er glad i henne. Shuggies varme for moren smitter også over på meg. Jeg kjenner jeg så inderlig ønsker at det skal snu for henne, at vin blir til vann, at øl blir til brus. På en positiv måte.

Det er en varm bok om en kjølig tilværelse. Boka er applaudert og allerede trykket i 10. 000 eksemplarer. Og jeg skjønner raskt hvorfor! Skildringene er gode, språket flyter, det er troverdige betraktninger og jeg tror på fortellerstemmen. Vi får mange perspektiver og persongalleriet er rikt. Helt klart en rik bok. Terningkast 5.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s