bokanmeldse

Nok levert

«du er knust
hoppsann
en liten skrivefeil
der
du er

kunst»

s. 82 i du er nok

Velkommen, dikt, sier jeg når jeg vandrer i bøkenes verden. Jeg elsker å fylle opp hodet mitt med poesi. Jeg har lest du er nok av Victoria Dalsberget (Vigmostad & Bjørke 2021, lesereksemplar fra forlaget). Når jeg har lest, får jeg ofte lyst til å skrive. Men før jeg setter meg ned å dikter av inspirasjon, skal jeg skrive en omtale av denne boka, som slippes mandag 15. mars.

«hvis jeg antar
at en jente ikke er smart
fordi hun er pen
blir det litt som å tenke:
regnbuen er ikke lilla
fordi den er blå»

s. 16 i du er nok

Norsk poesi har blitt mer tilgjengelig gjennom sosiale medier som Instagram. En av norges mest leste, er jo Trygve Skaug som har underfundige små dikt om livet, og hverdagen. De får meg til å tenke, og verdsette øyeblikkene i dagene mine samt menneskene jeg er glad i. Victoria Dalsberget (f. 1996), som har 40 000 følgere av sine dikt på Instagram, er litt i samme gate. Men hun skriver spesielt dikt som gir motivasjon til å stole på seg seg.

«hva må jeg gjøre
for noen gang å
kunne betrakte
min egen kropp
som fin
spurte jeg

du må bare
åpne øynene
sa hun»

s. 17 i du er nok


Dalsberget får meg
til å føle meg god nok, sterk nok, fin, nok, flink nok (kanskje også tynn nok). I alle fall akkuart mens jeg leser. Så får det bli min viktige jobb å ta med meg ordene hennes og gjøre perspektivene på meg selv til mine egne. Jeg løfter blikket og ser fremover, men også innover. Man må se seg sel, for å ha det bra tror jeg. Man må kanskje til å med våge å elske seg selv litt.

«du er min
sa han
nei jeg er min
sa jeg men
er du heldig
kan vi dele»

s. 39 i du er nok


Diktene er relativt korte, og samlingen er illustrert av designer og illustratør Alida Husby (f. 1993). Det er uttrykksfulle strektegninger som danser på sidene. Jeg blir med på dansen, beveger meg til ordene som styrker meg og jeg er sterk selv om jeg ikke løfter vekter, og rik selv om jeg ikke har høy inntekt. Det handler om å sette pris på verdien i seg selv. Denne boka minner meg om det. En sekser fra meg.

«hva om hjertet ditt
ikke faller fra hverandre
men på plass»

s. 77 du er nok
Reklame

En kommentar om “Nok levert

  1. Tilbaketråkk: Enkel poesi-magi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s