bokanmeldse

Fenomen(al)

Jeg har noen forbilder. Sånne mennesker jeg liksom beundrer. Noen av dem er forfattere. Noen skriver dikt. Trygve Skaug er en av dem. I går rykket dagen opp til et høyere nivå av lykke, med den nye diktboken hans Opprykk i postkassen (Cappelen Damm 2021, lesereksemplar fra forlaget). Jeg startet dagen i dag med å lese fra perm til perm. Hvilket innhold! Helt nye dikt er samlet, sammen med noen eldre perler som stadig skinner og skinner.

Dikt av Trygve Skaug, fra boken Opprykk.

Ikke alt er lyst og lett i dikterfenomenet Skaug sin poesi. Og kanskje er også det noe av det som gjør det til fenomalt gode opplevelser å lese/leve. For livet er mer enn seier. Det er veien mot seier. Og den er kanskje vel så viktig. Den kampen vi gjør hver dag, utspillene mellom keeper og mål. De utfordringene vi møter, de løsningene vi finner med menneskene vi treffer der.

Dikt av Trygve Skaug, fra boken Opprykk

Skaug treffer meg. Med alt fra Rosetog til fregner, som stemmer på en prikk. Det store og det lille. Som alt er viktig, på sin måte.

Dikt av Trygve Skaug, fra boken Opprykk

Det handler om å se. Ha blikket for alt i hverdagen, fange opp minneverdige øyeblikk og våge å sette ord på hva det får oss til å føle. Holde ut mellommenneskelig frustrasjon, tvil og usikkerhet. Våge å være seg selv. Og her hos meg, har du en plass Skaug. En trygg, solid plass. Kanskje har jeg bare kommet i femtedivisjon foreløpig jeg også – men spiller det noen rolle så lenge man kan skrive og dele opprykket?

Dikt av Trygve Skaug, fra boken Opprykk

Jeg pleier ikke sette terningkast på diktsamlingene jeg leser, jeg lar liksom diktene snakke for seg. Men at dette er i toppsjiktet for meg med å være nedpå og samtidig helt på banen, skinner gjennom – og jeg håper mange (både ung, voksen, gammel) får en god leseopplevelse med denne mellom hendene. Trygve har også evnet å nå ut til lesere som kanskje før ikke var så inni dikt. På Instagram kan du følge Trygve for å få stadige lyriske inputs og hverdagsrefleksjoner. Applaus!

Dikt av Trygve Skaug, fra boken Opprykk

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s