bokanmeldse

Skrekk og fryd

For omtrent et år siden, leste jeg Galgedans av T.H. Håvardsen (Tor-Håkon Gabriel Håvardsen), og ble introdusert for skrekkelige drap jeg aldri hadde trodd skule fenge meg. Men det gjorde de, og da Panta Forlag nå gav ut bok nummer to i triologien, Viktoriahavn (Panta Forlag 2021, lesereksemplar fra forlaget), satte jeg av påsken til å lese nettopp denne boka. I dag ble jeg ferdig og vil berette om ferieopplevelsen min! Jeg begynner med litt av handlingen:

Fortsatt etterforskes Ness-drapene på yttersiden av øya i 2012. Den lokale presten, frelseren Samuel, og politistyrken bestående blant annet av hans mann Peter, opplever merkelige hendelser på øya. Tuva, som ble lam etter en ulike som barn, har en voldelig mann og blir mishandlet og barna hun elsket, får en forferdelig skjebne. Når det bryter ut storm i Viktoriahavn, faller alt i fra hverandre! Mennesker blir gale, personer dør som fluer og døde blir levende spøkelser.

Minner innbyggerne har forsøkt å glemme, kommer til dagens lys selv om noen av de mørke hemmelighetene stammer helt tilbake fra 1795. Det blir blod og gørr og innvoller brettes ut og tykktarmer brukes til kveling!

Hvordan dette virker på meg som leser? Overraskende! Jeg hadde nok ikke forventet at akkurat dette skulle fenge meg, men med Håvardsens presise penn og evne til å gi historien et bakgrunnsteppe, flyter dette godt også i mitt leseblikk der jeg søker det virkelighetsnære ofte. Han gjør nemlig det utenkelige tenkelig, og det urealistiske realistisk!

Det er en spennende tråd gjennom boka, blodig og rød, og jeg opplever at mens historien bølger frem som havet i stormen i et Viktoriahavn overlatt helt til seg selv med strømbrudd og politisamband nede, husker jeg stadig mer av Galgedans. At boka sitter i meg etter et år, bekrefter for meg selv at dette er vel anvendt lesetid. Håvardsen skriver seg inn i det litterære livet mitt. Jeg ser frem til tredje og siste bok i serien.

Håvardsen leverer virkelig iskaldt, hjerterått og brennende hett på en gang. Denne boken er på over 550 sider, men jeg kjedet meg ikke på en eneste en av dem. Jeg gir boka 4,5 av 6. Anbefales som adspredelse og skrekkblandet fornøyelse!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s