Hverdag

Hvorfor pynter vi ørene

Jeg er litt aktiv rundt emalje og smykker, og snakker med andre på Facebook som liker historie rundt slike vakre ting. Jeg elsker å lære noe nytt om tingene jeg har også, samt å se all kunsten der ute. I går, da jeg satt og både fulgte med på Facebook og leste i boka Ting jeg har lært av Sophie Elise, reflekterte jeg litt over det med å pynte seg. Når jeg tar på meg et smykke, føler jeg at jeg forteller noe og viser frem noe, uten at jeg direkte spiller på min egen kropp eller ansikt/utseende.

Jeg har mange smykker som betyr noe for meg. Jeg har underlige symboler som charms med nøkkel fordi ting kan være fastlåst, en puslespillbit med teksten does it fit? og til ørene har jeg noen fisker der det står Don´t ett me fordi jeg følte at det var så deilig å si høyt det anoreksien sier. At jeg ikke skal spise den normale maten, som alle andre. Jeg er annerledes og utenfor, men jeg kan i det minste gjøre det med stil. Da føles det mindre sårt.

Sophie Elise har redigert kroppen sin med plastisk kirurgi. Men noe av det første hun opplevde som godt for å føle seg penere, var å bruke blå øyenskygge. Den blå øyenskyggen var blå som øyene sine. Jeg har det litt sånn med smykker. Jeg har noen med blå emalje som jeg er veldig glad i å bruke fordi jeg føler de forsterker (det blå) blikket mitt.

Men mens jeg satt og reflekterte litt på alt dette, lo jeg høyt da jeg tenkte «hvorfor pynter vi ørene?» Ørene er jo ofte ikke så flatterende, hvorfor vil vi fremheve dem? Hvorfor lede oppmerksomhet mot ørene?

Gjennom menneskets historie har både menn og kvinner båret øredobber og ringer i ørene. I ulike perioder har det bare vært akseptert for menn ha slike øredobber. I andre perioder har de vært forbeholdt kvinner. Avhengig av kultur har de også vært et tegn på alt fra rikdom til prostitusjon.

https://gullglimt.com/oredobber-hvorfor-bruker-vi-dem/

Jeg fikk hull i ørene da jeg var omtrent ti år gammel. Det var en stor dag! Som om jeg vokste litt i selvfølelsen med de vakre, fake og sterile øredobbene man får når man får hullene. De som skal sitte i til såret er grudd og blitt til et tørt hull. Jeg valgte med hvit «diamant» og jeg glitret!

Vi renset og stelte ørene mine, mamma og jeg, vi to jentene. Et fellesskap, en omsorg jeg alltid har fått hjemme, og samtidig noe å vokse videre med, ha med meg gjennom livet (til glede i hverdagen den dag i dag, mens jeg skrier dette innlegget har jeg på meg noen gullforgylte anatomiske hjerter i sølv). Jeg fikk hjelp til å være en kvinne, og selv om jeg hele livet nok har vært litt redd for å bli voksen, var ikke øredobbene en slik skummel ting. Det var ikke som å få større kropp eller menstruasjon. Det var bare hygge og glede.

Videre har øredobber vært en ting jeg har kunne ha også selv om jeg ikke alltid har hatt så mye plass rundt meg eller frihet. ørene mine har snakket med symbolske øredobber. Det har også vært en ting som har vært hyggelig å gi meg i gave tror jeg, når jeg ikke har bodd for meg selv og hatt bruk for ting man ofte trenger i en vanlig hverdag i et vanlig hjem. Øredobbene har vært min tilnærming til å være en «normal jenta/dame».

På psykiatrisk avdeling var det en stund jeg ikke fikk ha, men også perioder jeg fikk ha. Der er det ofte vanskeligere å kunne bruke smykker man har rundt halsen, av sikkerhetsmessige årsaker. I hverdagen min hjemme nå, blir det ofte til at jeg går med de samme øredobbene, men skal jeg ut på noe hyggelig, markerer jeg det ofte med å matche noe annet jeg har på meg.

Jeg ønsker meg noen fine øredobber med emalje. Jeg liker så godt finishen og fargen på mange av emaljesmykkene. Da kan jeg skinne, selv om det kanskje er litt rart det at vi pynter ørene. Men det er jo så vanlig, at jeg tror man knapt tenker over at det er akkurat den lille kroppsdelen der som bærer pryden. Og ørene er strategisk plassert på hodet, så ansiktet får en fin ramme med vakre øredobber. La meg være vakker utenpå.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s