bokanmeldse

Andre former, nye bilder

to ord (kastes ut) skiller objektene
bildet tar form uten at noen ser det

fra s. 41

Jeg har erobret dagen min med diktsamlingen Preposisjonenes teori av Claude Royet-Journoud, gjentdiktet av Thomas Lundbo og Jørn H. Sværen (Kolon forlag, 2021, lesereksemplar). Forfatteren er en av de mest sentrale forfatterne i fransk poesi de siste 50 årene.

Dette er en bok som utvidet verdensbildet mitt, på litteratur og perspektiv. Med setninger som «Etter å ha valgt vidvinkel, et fotografi av muskelen» fikk hjernen min nye måter å sanse og reflektere på. Og «stemmen skjuler en tilstand av vektløshet». Kan jeg kle på meg en tyngde? Eller skrive meg en livshistorie?

Videre, står blant annet setningen «søvn i profil» som får meg til å se for meg et fotografi, som blir til hverdagskunst og kanskje et album av levde liv. I forholdet til og sammen med andre mennesker. «I munnen fyller en setning verden» får meg sulten på ord, og jeg blir mett av velbehag mens jeg leser.

«Ved å skyve bort betydningen fullfører man portrettet,» «jeg så deg bli større i kanten av vinduet» og «de døde fotograferer hverandre.» Ja, dette er dagens verdensbilde og selvbilde, for meg. Jeg lever og leser, i symbiose med diktenes språklige bilder, smiler tilfreds og setter meg klar til å følge nyhetssendingene og bli oppdatert også på det mens relevant litteratur får surre i bakhodet. Eller kanskje blir det motsatt, tv i bakgrunn og ord ytterst på tungespissen.

Jeg vil anbefale diktsamlingen, men synes det er vanskelig å sette «karakter» på dikt da det er så subjektivt hvordan man opplever dem. Men for meg, var det en inspirerende, givende og god leseopplevelse. Jeg ville stått på hodet, for å få være en like god dikter selv. Terningkast fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s