bokanmeldse

«Kjærlighet til visdom»

Er du en av de som vokste opp med Kabalmysteriet? Eller leste Sofies verden, med filosofiske sider. De har gitt noe til menneskene, disse bøkene, en klokskap. Ordet filo-sofi som fra Platons tid har vært brukt i betydningen kjærlighet til visdom, er relevant. Da jeg nå leste Det er vi som er her nå En livsfilosofi av Jostein Gaarder (Kagge Forlag 2021, lesereksemplar fra forlaget) kjente jeg også på en kjærlighet til livet. For å tenke på det en vet, og ikke vet, gjør meg bevisst. Og med undring og ydmykhet, kan jeg fastslå: Jeg lever her nå.

Dette er Gaarders første sakprosabok i jeg-form. Den kommer 30 år etter suksessen med Sofie. Den er et åpent brev til de seks barnebarna, fra han, farfaren. Den sammenfatter tanker og temaer han har balet med siden den nevnte 30 år gamle boksuksessen, eller kanskje hele livet? Han får frem den fortryllende gleden over at vi er her nå, i møte med voksnes likegyldighet til underet.

Gaarder kretser ikke bare i nåtid. Han skriver lettfattelig og gripende helt tilbake fra det big bang for 13,8 millioner år siden. Han får med seg månelanding og menneskets bevissthet. Han fanger det lille, og menneskelige. Han vil forandre kardemommeloven litt, til at man skal gjøre som man vil (så lenge man ikke skader andre). Ikke bare kan, vi har ansvar for livene våre. Og kjærligheten.

Mot slutten står det: «Det er vi som er her nå! Og vi kommer aldri mer tilbake.» Det gjør meg trist, ikke fordi jeg ikke er forberedt på døden, men fordi historien han har gitt oss om livet her er så stor at jeg ikke vil miste det, eller han som har skrevet den. Heldigvis kan bøkene bestå, og hans barnebarn lese dette når de selv blir gamle. Kanskje kan de gi farfar tilfredsstillende svar, om at jorden og menneskeliv består?

En klok bok på omtrent 200 sider, i en overkommelig størrelse for oppvokste barnebarn i flere aldre. Og vi helt voksne som er så heldig å få lese den nå, kan nyte, tenke og reflektere. Jeg tror jeg blir et mer takknemlig menneske av å bli med på Gaarders livsfilosofi og tankerekke. I tid og rom, mennesker og hjerter. Og jeg er her nå. Relevante ordspill, vakre formuleringer. Spiller opp til dans, mellom de som vil elske hverandre – og ikke minst seg selv. I toppskiktet på terningen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s