bokanmeldse

En for laget

Jeg er en leser med noen rigide særheter. Av og til, blir bøkene ekstremt viktige, og når de skal leses kan jeg få et oppheng i. Jeg begynte på Vi kom fra Liverpool av Thomas Maro Blatt (Kolon forlag 2021, boka er fått som lesereksemplar fra forlaget) den 30. desember. Da jeg var litt i gang, fant jeg fort ut: denne skal jeg rekke bli ferdig med i 2021.

Det greide jeg, og det ble en verdig, flott og tankevekkende og selvreflekterende avslutning på året. Boka dekker nemlig mange områder i livene våre som tilhørighet, småkriminalitet arbeiderklassens håp, familieliv. samhold, brudd og om å bli utsatt for prøvelser og tragedier – og forteller om dem uten moralisering eller sentimentalitet. Alt er liksom rett fram, fra hjertet og lever. og veldig fint.

Vi kom fra Liverpool er en roman på rett under 170 sider som scorer treffsikkert i hjertet mitt. Den handler om en vanlig uvanlig familie i Liverpool. Joe, en ung gutt, drømmer om å bli fotballproff. Søsteren vil flytte til London, komme seg ut i verden, livet. Så stopper noe opp, livet treffer familien med dødens alvorlige makt. Faren får hjerteinfarkt. Moren kjemper for familien og Joe vil fortsatt bli fotballproff, bidra på den måten, økonomisk også.

Men livet er ikke til å regne med. Gledelige billetter til en fotballkamp, for å se Liverpool, blir tragedie for den lille drømmende familien, som riktignok er vant til å leve på utsiden av det «vellykkete» livet.

Jeg tar meg selv, likevel i å bli med på å drømme, la drømmene leve videre. I meg og de rundt meg, ha troen på menneskene. Jeg lot meg overraske av at jeg ble revet så med i romanen, også i temaer som fotball og katter og andres kjærlighet. Jeg tror det er noe universelt med forfatterens skrivestil og evne til å fange opp essensen i menneskeliv, uansett hva vi er opptatt av. Vi har alle håp og drømmer. Hold fast i dem. Terningkast fem, en sterk femmer.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s