bokanmeldse

Emblem i bokformat

Jeg har lest Embla – Kampen for fremtiden av Arild Midthun og Bjørn H. Samset (Cappelen Damm 2022). Det er nok mest voksne som leser mine tanker om bøker, men jeg tenker at unge lesere kan få hjelp til å finne denne boka – med voksne som forbilder. Boka mi er et lesereksemplar fra forlaget.

Denne bildeboka, eller rettere sagt tegneserieboka, er en døråpner. Og en bok jeg kunne båret på jakka som et emblem nærmest, om jeg var riktig klimabevisst! Vist at jeg tar bærekraftige valg, for eksempel. Det, så veldig klimabevisst, er jeg dessverre ikke, så jeg trenger bøker som denne – for å bli minnet på kampen som må kjempes.

Klimaforsker Bjørn H. Samset og tegneserieskaper Arild Midthun slo seg sammen i denne boka. Embla, en stjerneaktigungdom, står foran sitt livs store gjennombrudd, og vi møter henne på et fly. Der kommer en fan og vil ta selfie med henne, Embla er et forbilde i sosiale medier og sånn, så vidt jeg forstår. Men hvilket forbilde? Hun er opptatt av sponsorer og ting som gir status i en materiell verden. Og alt forurenser og bidrar lite, heller tvert i mot, i klimakrisen verden står overfor.

Embla blir tvunget til å ta et valg. Hun har levd med moter og sosiale medier. Hun får så møte utfordringer, pluss motstandere av det livet hun lever. Valget er viktig å få i fokus, for vi må ta det alle sammen: Hvordan vil vi at fremtiden skal bli? Om vi i det hele tatt får noen fremtid.

Kunnskap om klimaendringene blir formidlet på en fengende måte, med fiksjon og fakta flettet sammen. Til å fortelle den samme historien. Forfatterne viser hvilke utfordringer vi møter når vi skal velge videre strategi. Underveis i historien blir Embla presentert for tre mulige og faktabaserte fremtidsscenarioer. Scenariene gir også meg noe å vurdere, hvordan skal jeg forholde meg?

Embla er den som må velge i denne historien, men som leser er du fikk jeg oppleve at jeg selv står i overfor akkurat de samme valgene. Det er FNs klimapanel sine fremtidsscenarier som illustreres.

Min vurdering av boka: Tegnet og forklart, men ikke overforklart eller påtrengende. I stedet frigjørende, og lagt opp til at leseren skal få «tenke sjæl», som Trond Viggo sang. Jeg ble litt redd da jeg leste, følte på ansvaret vi mennesker har, for å redde kloden men også hverandre. Og sikre at vi kan ha en framtid. Men jeg ble også litt glad, for at det faktisk er noen valg jeg kan ta, som kan gjøre krisen litt mer håndterbar. Håndfast og godt å ha boka mellom hendene, som en trygghet og guide i dette store og skumle. Femmer på terningen for viktig tematikk løst på en måte som kan nå fremtiden vår, nemlig ungdommene.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s