bokanmeldse · skriving

Skriveverktøy mellom to permer

De som kjenner meg litt, vet at jeg ikke bare skriver om bøker som jeg har lest. Jeg skriver også mye selv, både på fritiden og gjennom å være forfatterstudent, litt. Jeg har de siste par ukene, mens jeg både har lest litteratur som inspirerer og lærer meg om skrivemåter og perspektiver og andre slags liv enn det jeg lever selv, også sittet med boka Å skape fortellinger Den lille skriveboka av Merete Morken Andersen (Ascehough 2022). Boka er et lesereksemplar fra forlaget.

Den lille skriveboka handler om å skape fortellinger. For meg handler den om å gjøre meg mer bevisst, slik at jeg kan skrive slik at jeg føler jeg treffer spikeren på hodet, der jeg ønsker. Jeg bruker boka som et oppslagsverk der jeg hopper inn i de temaene og kategoriene jeg har lyst til å vite mer om. For eksempel, har jeg lest meg opp på sjangre og om valg av fortellervinklinger. Hva skjer når man bytter filter man ser gjennom, hva har det å si, hvem som observerer? Det er utdrag fra relevant litteratur i boka, som viser i praksis hvordan ulike teknikker fungerer i teksten. Nå har jeg lyst til å lese Prosessen av Kafka og Den lille prinsen (jeg har den på nynorsk riktignok, Den vesle prinsen) for å se enda bedre det Morken her viser meg. Jeg har fått lære og blitt meg bevisst på, gjennom Den lille skriveboka, at dialoger kan fungere som bro i tillegg til å karakterisere personene, for eksempel.

Boka har et språk det er lett for meg å forstå. Alle eksemplene, gjør at det ikke er bare fagtermologi, men også fyll i faktabegrepene. Jeg får ramme til bildene, både til Morken Andersen sine bilder og til bildene tekstene mine er. Det er også arbeidsoppgaver i boka man kan prøve seg på. Jeg kan framkalle ny tekst med rett filter på!

Med å jobbe med denne boka, får jeg tips i hele skriveprosessen. Jeg får drahjelp om jeg har motorstopp. Jeg får tro når jeg har tvil. Jeg ser også at det hjelper å jobbe med tekst. At tekstene kan utvikles og bli bedre. Det handler om å ikke gi opp. Det handler om å prøve og feile, viske ut og legge til. I den skapende prosessen er boka en god bruksanvisning, kokebok og oppslagsverk. Den byr på mange valgmuligheter, og er en god verktøykasse når man skaper om erfaringer til fortellinger, bruker skrifthåndverket.

Boka er noe jeg tror de fleste skrivere kan ha nytte av og gav i alle fall meg økt pågangsmot, lyst til å forstå hvordan jeg kan påvirke formen i budskapene mine og hunger etter å arbeide flittig videre. Det er mange skrivetips å hente rundt omkring, i denne boka får man veldig mye samlet. Det er lett å navigere seg rundt i den. Jeg vil virkelig anbefale denne lille skrive-hjelpende boka, sånn at kanskje enda flere kjenner en sånn god skriveglede og at flere skrivestemmer får lov til å uttrykke seg. Jeg føler ikke at jeg er den som kan gi terningkast på en slik fagbok, men den er helt tipp topp og midt i blinken for der jeg er i skriveprosesser for tiden. Lykke til med din skriving!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s