bokanmeldse

Forhatt eller (for)elska

Jeg har lest UTSKUDD (Noveller) av Majken Van Bruggen (Kolon forlag 2022, lesereksemplar fra forlaget). Fortellingene er om «den tause majoritet» eller de usynlige.

Fortellingene er om det
ofte forhatte. Som kjærlighet mellom ung jente og en lærer. Eller å elske med en man er ansatt hos, i rullestol, hvor glad han blir, hvordan han velger livet da. Det er så fint, i grenselandet med det forbudte. Fortellingene er grensesprengende samtidig som nedpå og helt nære. Jeg kjenner på frihet i det som er fanget. Livet får bein å gå på, og så går vi liksom, her i disse litt hemmelige fortellingene. Jeg føler meg innviet i det som skjer mellom permene, bak lukkede dører, i leiligheter, i fengsel og på pleiehjem. Det er likevel ikke absurd, det er vanlige liv som skildres. Liv jeg vil lære om. Er jeg liv laga…?

Jeg leser om det vonde og jeg ser nyansene av det gode, som fletter seg inn i det som kanskje kjentes mørkt, vanskelig, umulig, overkommelig. Nå kommer ordene, fortellingene, den usynlige får sin stemme. Majken van Bruggen greier, i samtlige åtte fortellinger, med hver sin stemme – en stemme som er så tydelig at jeg forstår det dreier seg om helt ulike, unike mennesker som forteller – å få sympatien min over på de karakterene som strever med å finne plassen sin i samfunnet, de som ikke føler de hører til i verden kanskje i det hele tatt. Nå får de en plass, og de får dele den med meg. Jeg føler at også jeg har fått nye venner, gjennom å bli kjent med andre «utskudd» i verden vår. Jeg gjentar: vår.

Språket er ryddig, kort, presist, likevel så leverer og lever det liksom så veldig, i det rå, i det usentimentale og der blir jeg med. Jeg blir med på notene og har musikk i meg, og jeg må bare til slutt synge ut: Den siste historien, med en fantasivenn som blir borte, går helt hjem til meg! Så nå skal jeg sette boka varsomt i hylla mi her hjemme, der skal den få bo til jeg vil lese om for eksempel lego-fengsel eller den fineste kjærligheten mellom gamle mennesker på hvert sitt pleiehjem, til duften av syriner. Mellom fem og seks på terningen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s