bokanmeldse

Sterk og vill og søt og mild kost

Jeg kom over en ny kokebok, som fikk hodet til å koke og hjertet til å bruse. Jeg ble varm om hjertet og bløt i sjela. Boka tok meg rett til den søteste barndom, da jeg var 6 år og spiste kardemommevafler sammen med mammaen min, i selveste Kardemommeby (i dyreparken i Kristiansand).

Den nye kokeboka Kokebok fra Kardemommeby (Cappelen Damm 2022, lesereksemplar fra forlaget) har oppskrifter til hverdag og fest fra de kjente karakterene i Torbjørn Egners univers. Boka er et offisielt lisensprodukter fra filmen Folk og røvere i Kardemommeby, som kommer på norske kinoer fra 1. juledag. Åh, som jeg gleder meg!

Oppskriftene er utarbeidet av konditor og bakebokforfatter Elin Vatnar Nilsen. De spenner gjennom alle måltidene på dagen, og mellom hverdag og fest – fra Tante Sofie sin havregrøt til Løvens sjokoladekake. Fotografiene av maten man kan lage, er flotte og innbydende. Illustrasjonene er fra filmen selv, lekne og livfulle.

Det er små portrett av karakterene,
det er kardemommeloven (du skal være snill og grei….) og det er regler for både matlaging og bordskikk, med et smil om munnen. Det handler om å kose seg, særlig kanskje på alle de vanlige dagene. Med god mat og å hjelpe til med matlaging, kan man ta vare på seg selv og de man bryr seg om. Det er en kokebok for hele familien, til alle døgnets tider.

Jeg som selv ikke har noe vanlig kosthold, ble likevel veldig glad av å oppleve denne boka! Den tror jeg kan gjøre det artig, koselig og lunt rundt måltidene for stor og små. Oppskriftene gir rom til å bli flinkere på det man har prøvd og kan lage fra før av, og man kan komme til å prøve noe nytt og klare det og! Hva med daddelkuler til de som vasker seg? Med sjokoladetrekk og kokos på. Arme røvere, fengselsfrokost, brannmann Kaspers hotte quesadillas, kardemommeboller og Tobias i tårnet sine solskinnsboller er også blant oppskriftene man kan ha på menyen sin, for å nevne noen få – og Kamomillas omelett på en og to og tre!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s