bokanmeldse

Å støvsuge verden

Da jeg enda var barn, fikk jeg en kul bok lim Kurt. Eller egentlig tre! Kurt3 (Bokklubben 2007) består av de tre første bøkene til Erlend Loe om kurt: Fisken, Kurt blir grusom og Kurt quo vadis? Jeg husker at de var skikkelig artige å lese. Nå, som voksen, leste jeg hele sulamitten på nytt.

Kurt er truckfører. Han elsker trucken sin, liker jobben sin. Men noen ganger blir han i tvil, på om han er viktig nok. I Fisken er det mest for sin egen del og familien, han tar seg fri. Han får øye på en stor fisk på kaia. Den blir til bekymring for sjefen hans Gunnar, som sier han kan ta den med seg hjem. Fisken er enorm og med den har han og familien nok mat for en lang stund. Da trenger kanskje ikke Kurt å jobbe? Familien på fem drar på ferie, i hele verden, med fisken på slep.

I Kurt blir Grusom, er det penger som blir å få fatt i på kaia. Eller rettere sagt, han redder livet til en mann og får en kjempestor diamant som gir han kjempemange penger. Nok en gang slutter han å jobbe. Nå er han bare opptatt av pengene sine og seg selv, nesten i alle fall. Den yngste sønnen, som ikke syns han er slem, får være. med på «moroa», de andre utelates. Han vil bli statsminister, men ikke for å være snill og god leder, mest for å bare være veldig viktig og ikke en vanlig mann. Nei, nei Kurt – Kurt blir helt enkelt ganske grusom i denne prosessen, og ødelegger for mange mennesker, før han forstår hva han har gjort og blir truckfører igjen.

I Kurt quo vadis? kjeder Kurt seg på fest. Kona Anne-Lise er arkitekt, og mange av vennene deres er arktitekter og vet alt om hus. Noen av de andre vennene, er doktorer. De synes selv alle de er veldig viktige. De syns ikke Kurt har så viktig jobb. Nå vil Kurt gjøre alt han kan for å være like viktig. Han og yngstesønnen begynner og støvsuge verden til og med later som de er doktorer!

Boka viser meg barnet i de voksne. Så små vi er når vi tviler på oss selv. Jeg ser vi har en litt liten, sårbar sjel, et stort ønske om å være noen! For oss selv og for andre. Boka viser barna som leser boka, også at det ikke bare er barn som har litt dumme innfall. Vi ser også verdien i at alle er ulike. Selv om for eksempel statsministeren er viktig, trenger vi andre yrker også. Også truckfører. Jeg håper Kurt fortsetter å holde den gule trucken skinnende ren. Boka er som (artige) gull(korn). Den er skikkelig sprø og veldig morsom, med likevel noen alvorlige budskap – som kan være veldig fine. Vi er (alle) viktige. En femmer fra meg.

P.S en av de nærmeste dagene skal jeg se DVD-en med filmen Kurt blir grusom. Det kan nok bli grusomt gøy og fint, tror jeg. En film med trøkk (truck)!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s