bokanmeldse

Et ekte eventyr

Roald Amundsen ville fylt 150 år i 2022. Den legendariske eventyreren og den italienske hunden som fikk oppleve ekspedisjonen hans til Nordpolen, har det nå blitt laget en animasjonsfilm om. Basert på filmen, er det også gitt ut en gjennomillustrert bok som forteller den utrolige historien, på en måte som både overrasker meg men også gir meg ny kunnskap og derpå forståelse. Om vår historie! Norges og Italias på en gang, vi er verdensborgere og jeg leser ivrig.

Film og bok har fått hundens navn, Titina, og boka er skrevet av Lars Mæhle med illustrasjoner av Emma McCann. Boka har Vigmostad & Bjørke gitt ut. Min bok er et lesereksemplar fra forlaget.

Boka er så eventyrlig og samtidig levende og troverdig. Når jeg har lest hele historien, får jeg bakerst i boka fakta-opplysnigner og historiske fotografier om de som var med i ekspedisjonen, og litt om den politiske verdenssituasjonen på det tidspunktet. Fortellingen er spennende, engasjerende og selv om jeg er voksen lærte jeg mye som hadde gått meg hus forbi. Jeg har rett og slett ikke hørt disse sidene av historien!

Jeg tror at boka vil fenge dagens unge. Det er en fortelling som er like spennende og action-full som fantasy-litteraturen. Minst! Og det at man vet at den er basert på noe som har vært, i vår virkelighet, gjør at man kan få lyst å utforske mer også. Vil man lære mer om luftskip? Om fascisme? Om uvennskap mellom voksne? Om å lete etter vennene sine? Om Amundsen som oppdaget Sydpolen og så tok mest av æren for Nordpolen og selv forsvant?

Boka gjorde meg nysgjerrig. Det synes jeg kanskje er det aller viktigste når man skal gi barn og unge historisk kunnskap: Å vekke en lyst og interesse hos leseren.

Illustrasjonene er vakre. Boka er omtrent a4 i format, og gir dermed rom for detaljerte illustrasjoner. For meg, gav boka en eksotisk, nesten utenomjordisk opplevelse. Å ramle i snøen på Nordpolen, ble som å lande på månen! Hunden Titina gav meg assosiasjoner til romhunden Laika.

Et viktig stykke geografisk, politisk og oppdagende historie. Jeg får tro på menneskene, dyra, kjærligheten – etter konflikt søkes fred. Jeg setter meg rolig tilbake og leser om terriere. Femmer til bildeboka fra meg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s