bokanmeldse

De beste forfatterne er mennesker

Jeg var så heldig å få selvbiografi fra Tomas Espedal nå før jul! Den heter Lyst (en forfatters selvbiografi), utgitt av Gyldendal (2022).

Jeg har jo lest noen selvbiografier oppigjennom. Ofte er de om «spesielle liv», kanskje en person vi kjenner fra offentligheten på en eller annen måte. En artist, en politiker? Tomas Espedal sin selvbiografi er annerledes.

Det er en biografi om å skrive. Om å være forfatter. Han viser seg som et menneske, et menneske som skriver. Som lever av å skrive, stryke og redigere og kanskje ødelegge i sitt eget språk. Boka er et skaperverk og jeg er født som en bedre leser i dag. Jeg har fått en slags ekte venn, i litteraturen. Jeg liker tittelen, jeg liker at ordet kan bety å ha lyst til noe og lyst som motsetning til mørkt. Selvbiografien kommer i en kassett, med to bind. Første bin bærer tittelen Fruktene av et arbeid og bind 2 heter Lesefrukter.

Det er en biografi om å fødes, om navn, om å få barn – og andre frukter (bøker),- om å studere, om å huske, om å lese, om å glemme, om å dø, om å dikte, om å skrive på et perfekt sted. Som gjerne ikke er perfekt i det hele tatt. De slitte og billige pensjonatene, eller å skrive helt uten lys – så man ikke ser mens man skriver – det har jeg lyst til å prøve. Det er om å være på reise, skrive på reise, reise bare for å skrive. På et tog, ha kofferten som skrivebord. Tenk så fint, jeg ser for meg å sette lokket litt på skrå som en gammeldags skolepult. Jeg er inspirert. Jeg har lyst til å stikke ned på McDonalds og sette meg ved et bord bare for å skrive, blant ketchup og glemte pomme frittes.

Boka er en reisende minnebok. Boka er stor litteratur om det helt daglige. Som ikke er daglig for en som ikke skriver. For en som ikke er Tomas Espedal. Unike mennesker kan skrive unike historier, virkelig berette og berike på en overraskende måte. De som våger å vise fram tanker og følelser i tekst, hjelper meg: Med å føle, med å forstå. Espedal skriver at han aldri spør noen om hjelp. Jeg må få takke for at han hjelper oss andre som liker litteratur og skrift, med å se håp og skrift i mørket. La det bli lyst. Sterk femmer fra meg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s