bokanmeldse

Glad og god (og litt trist)

Jeg hadde hørt om svenske Selma Lagerlöf, hun som fikk nobelprisen i litteratur i 1909. Men lite visste jeg, om hennes diktning, fortellerevne og fortellerkunst – personlig. Jeg kjøpte med meg debutromanen Gösta Berlings saga (1891), denne utgave 1991 Bokklubben en dag i brukthandelen. Da jeg hadde lagt den fram for å begynne på den, leste jeg Fred over jorden i juleheftet Julenatt 2022. Den fortellingen gjorde meg så godt at det var en virkelig glede at det lå en nesten 400 sider tykk bok av samme forfatter klar til å leses. Jeg ante leselykke og deemberfred.

Gösta Berlings saga har fått tittelen sin etter en vakker, eventyrlig og snill mann som også var svært drikkfeldig. Derfor er Gösta Berling avsatt fra prestestillingen sin. Majorinnen Samzelius på Ekeby gård er omkranset av kavalerer – dagdrivere om du vil. De er irrasjonelle og uberegnelige, og alle vil ha det beste ut av livet med mye alkohol og behagelig livsførsel. Gösta Berling er likedan, drikker hyppig og har mange kjærlighetsaffærer. Men når det kommer til dagen der kavalerene omsider finner ut at det er tid for å forbedre seg og innordne seg livets – og samfunnets- plikter, er det Gösta som fører an.

Romanen viser fram det vakre, gjør meg bevisst skjønnhet og livsglede. Romanen krever også respekt å elske uselvisk, arbeide hardt og at jorden krever – og trenger – at vi mennesker er gode og tar vare på jorden vi sammen lever på. Det er godt mot ondt, men også begge på samme tid. For eksempel, er Gösta selv ikke helt god når han lever det utsvevende livet med fokus på å være glad selv først og fremst, men han finner liksom ut av det og dette blir en god historie jeg vil ha med meg og leve videre på. Jeg tror forresten jeg vil lese romanen en gang til på et senere tidspunkt, da det er mange elementer og nyanser som jeg gjerne kan få bedre med meg. Nå har jeg fått et inntrykk og et overblikk, men jeg har ikke full koll på hele sagaen.

Lagerlöf har brukt sagn og fortellinger hun vokste opp med, har diktet om med fantastisk og fortellerglede og gitt oss denne romanen. Takk, og jeg håper jeg får lest mer i nær framtid. Jeg var innom bokhandelen her om dagen og kjøpte meg den lille esken med fire julefortellinger i hefter, som jeg ser fram til. Kanskje romjulslesning? Femmer på terningen, til en saga jeg håper er udødelig. Den har i alle fall mye å fortelle meg – og framkalle av følelser. Jeg blir et menneske i prosess. Det har jeg godt av.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s