bokanmeldse

Jeg står i vår

Jeg har lest gjendikting til Karin Nygård av diktet Paris av Hope Mirrlees (Forlaget Kolon 2022, lesereksemplar fra forlaget).

Det er et dikt som er en døgnlang reise inn i Paris våren 1919. Livet står i spenn mellom krig og fred. Paris er åsted for fredskonferanse. Jeg kjenner at jeg liksom blir en litt sårbar spire, og spent på hva livet vil bringe, enda dette er lenge før min tid. Diktet står i en mellomfase mellom det gamle og det nye. Hva skal komme?

Men det skiller seg fra det typiske når vi skriver om framtiden, med å drømme framtiden fram, fremkalle det som kan komme. Diktet dveler i stedet. Dveler ved selve overgangen. For meg som er veldig sensitiv for endringer, syns dette var en fin måte å tenke på verden på nå. Heller holde på ritualer som er ved overgangen, enn hva som kanskje kan skje videre. Kanskje hjalp dette diktet meg til å stå i nuet. Takk!

Forfatteren ble værene etter diktet sitt uten å publisere noe på omtrent tretti år. Hun konverterte, ble katolikk, og var redd for å gjøre seg skyldig i blasfemi. Kan vi fortsatt være redde, vi skrivende mennesker, for å trå feil? Enten det er mot Gud, samfunnet eller oss selv? Mirrless skilte seg fra andre forfattere ved å angripe selve og hele sivilisasjonen.

Nygård skriver i de fyldige etterordene som meg med å forstå diktet bedre – et dikt som forresten også var utypisk med andre typografiske oppsett enn vanlig – i e sammenheng, at diktet er «en situasjon å synke ned i, et rom å streife rundt her og nå.

Jeg føler ikke jeg har kunnskapene nok om samfunnet på denne tiden, hva som skjedde i verdenspolitikken, til å forstå fullt ut alt som skjer. Men jeg forstår at det er her «vi» står, dette døgnet. Jeg velger å bestå, som om det er vår, uansett hva som måtte komme av sludd eller sol.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s