bokanmeldse

Surt, søtt og fett i «Fittemyra»

Jeg oppdaget på Instagram at Oktober forlag hadde gitt ut Mikal Niemi Populærmusikk fra Vittula som utkom i 2000 på nytt. Jeg dro å kjøpte denne nye utgivelsen, etter å ha falt helt for et sitat om litteratur og lesing. Nå har jeg lest boka, og hatt noen underholdende lesetimer.

Matti og vennen Niila – som er mest taust – vokser opp i «fittemyra», byen Pajala i Nord-Sverige. Niila lever under sterke religiøse familieforhold. Livet utspiller seg på svensk og finsk og musikk. Rockemusikken støter mot den religiøs læstadianisme. Niila lærer seg å språk og å snakke gjennom radiosendinger hjemme hos Matti. De får et hemmelig språk en stund. I en gudstjeneste overrasker Niila alle med å kunne svare en neger som preker, som ingen andre kjenner språket til.

Etterhvert blir det også sang. De to guttevennene starter opp, synger og blir band. De slår seg sammen med noen flere sprelske gutter. De roper og skriker og oppfinner punk før punk er et fenomen.

På denne ungdomsreisen skrives fortellinger som er fabelaktige. De overrasker og de vekker latter. Boka er både en munter sang, flerstemt ballade, en skråne, og en innsiktsfull oppvekstskildring.

Romanen var forfatterens store gjennombrudd. Den er fortsatt en roman som evner å overraske, i alle fall meg. Den er fri og freidig, samtidig som den viser sosiale relasjoner og bånd, forventninger og hvordan vi forholder oss til dem sammen med våre egne drømmer. Språket er detaljert, flytende og på en måte nært selv om det som skildres i boka er et ungdomsliv langt mer utsvevende enn jeg selv har vært bort. Nå fikk jeg leve, sveve, det litt. Det er nesten som jeg vil gå på fest, men da må jeg ha god musikk i bånd. Som her.

Jeg vipper mellom 4 og 5 på terningen, antakelig hadde det vært en full femmer for meg hvis jeg selv hadde kjent igjen fellesskapet gutta opplever, så kanskje går trekket rett på meg. Anbefales som en freidig og nyskapende leseopplevelse, selv i dag. En moderne klassiker.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s