bokanmeldse

Heart-hack!

Jeg har lest en ungdomsbok verdt å merke seg. Den greip meg, en gråblå ettermiddag. Tittel: Grip den føkkings dagen, av Kjersti Synneva Moen (Aschehough 2023, boka mi er er fått som et lesereksemplar fra forlaget).

Boka er i tegneserieform med sterke farger, uttrykksfulle streker og ord å kjenne seg – og ungdomstiden – igjen i. Humoristisk, på kornet, morsom og så alvorlig som det å kjenne seg utilpass og ensom kan være.

Her er Amalie – Amalie som «endelig» skal få flytte hjemmefra. Hun skal bo med bestevenninnen sin Vilja. Når de kommer til byen, innvier de hybelen de skal dele med både ting til kjøkkenet og pryd på veggene – life-quoets som de begge syns er skikkelig teite og det blir ironisk fint og fjongt! De ler og spøker, tuller og lever. En av tingene de skriver opp på veggen sammen med sitatene, mener de riktignok helt på ekte – de skal ha fredagskveldene sammen, med pizza og sladder.

Venninnene begynner på hver sin linje på videregående. Vilja får nye venner og masse spennende hun vil ut å oppleve gjennom musikklinja. Lærer nye gitargrep, mestrer nye ting og rekker ikke å kjede seg. Amalie går på kunst, design og arkitektur (KDA), men fikser ikke helt «tegninga». Vilja glemmer fort venninne-date-ene fredagskveldene. Amalie har brått ingen å dele det nye livet med.

På KDA treffer Amalie Iver, en kunst-spire som er ganske høy på pæra veldig ivrig på å vise fram sine egne ferdigheter. Han liker også sånne «teite» life-quotes. Amalie klusser i skisseboka si, opp og ned-turer – er det hverdag eller livet – mens de andre elevene mer tenker stort – malerier på storslagne lerret, for eksempel. I mangel av noe og noen, prøver Amalie å like Iver skikkelig godt.

En dag skal alle i klassen legge fram kunstprosjektet sitt. De har hatt en måned på å arbeide med. Amalie har ikke noe å vise. Ei i klassen sier at Amalie, hun tegner jo hele tida. Litt motvillig kommer det fram. Det vi får se, vil jeg si var en mestring av livet, i det små, større sagt – ja, kunsten å leve. Les og finn ut, se hva du tenker, føler. Er vi på samme palett? Livet et langt lerret å bleke, for – litt humoristisk – å bruke nok et sitat!

Grip den føkkings dagen er en bok som må leses, oppleves, leves og jeg gir boka en fin femmer på terningen. Boka liksom hacker livet, hjertet. Ja, grip gjerne boka. Bok gjør klok, også emosjonelt. Det føler i alle fall jeg, om lesestoff som setter fingeren på både følelser, utfordrende dager, livets små og store – gode og vonde – mirakler. Med denne boka tror jeg du begriper litt mer. Good to know, fun facts.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s