Minus med å ha asperger (Når asperger er en fiende)

Asperger syndom er en funksjonshemming, selv om mange er svært gode på noen områder. Vi har ujevn begaving. I dag vil jeg skrive ned hva som er negativt ved Asperger og meg.

Dette er negativt:
– Jeg tåler ikke plutselige forandringer/endringer.
– Jeg må ha ting på min måte.
– Jeg kan ikke holde på hemmeligheter. Da sprekker jeg.
– Det er vanskelig å holde på relasjoner.
– Jeg ser for meg hvordan ting blir på forhånd. Blir det annerledes, kan jeg lett velte.
– Det er vanskelig for meg med valgmuligheter og å ta stillling til valg.
– Det er vanskelig for meg å være ute blant folk.
– Kroppskontakt kan være vrient.
– Jeg mangler et filter: Jeg sier ting rett ut noen ganger jeg ikke burde sagt noe.
– Jeg setter ikke pris på en soldag.
– Jeg kan ikke smalltalk og ser ikke meningen i det, selv om jeg kunne ønske jeg kunne.
– Jeg tar ting bokstavelig ofte. Det gjør at dine fraser, blir betydningsfulle og annerledes enn du tenkte dem.
– Jeg kan få sammenbrudd og følelsen av at alle vil drepe meg, utfra signaler som betyr noe helt annet.

Funksjonshemmingen gjør at jeg i din verden, kan virke som en idiot der jeg legger logikk som ikke er logisk for deg sammen og får resultater som får meg til å fjerne meg fra din verden. Og i min verden, når jeg er der og du ikke når inn til meg med dine forklaringer, kan jeg virke lite fleksibel i tanker og adferd.

Samtidig var det dette med smalltalk, som forventes. Hele tiden forventes den. Da jeg tok førerkortet, sa sensor: «Er du alltid så stille? Du må prate på biltur!» Jeg skjønte ikke at jeg skulle snakket av meg selv. Hva skulle jeg snakket om? Vi kjente ikke hverandre. «Ja,» smilte jeg. Jeg skulle kjøre og ta førerkortet, ikke snakke. Jeg fikk bestått. Han kunne ikke stryke meg på manglende smalltalk. Det kan samfunnet. Samfunnet består av enkeltindivider som står helt fritt til å velge meg bort.

Tenk deg at vi er på den samme togstasjonen, der du ikke vet språket eller veien. På en krakk sitter et menneske. Hele resten av benken er ledig, men du kan ikke få sitte der, for du fyller ikke normen. Du har Asperger som meg.  Personen legger sekken sin på resten av benken og topper den med en håndveske. Kroppsspråket er tydelig og du oppfatter det. Slikt opplever jeg hele tiden, fordi jeg ikke alltid vet hva folk mener med det de sier. Jeg blir utestengt av meg selv eller andre.

Skjønner du samfunnsfrykten min? Angst er vanlig blandt personer med Asperger syndrom. Men jeg vil si at angsten vår ofte er vel berettiget og ikke bare irrasjonell.

Reklamer

10 kommentarer om “Minus med å ha asperger (Når asperger er en fiende)

 1. Jeg tenker at kommunikasjon kan bli veldig vanskelig, – for begge parter! Jeg kan f.eks. bli så opptatt av å si ting «riktig» i forhold til hvordan jeg tror du kan oppfatte orda mine, – at jeg egentlig IKKE får fram det jeg mener. Da blir vi på en måte begge handicappet. Ikke sant, – du ser dilemmaet? Det er ikke lett å være menneske!

  Likt av 1 person

 2. Jeg lurer på om det er en antakelse blandt ikke-aspergere om at aspergere skal kunne kommunisere med hverandre. Men det er jo ikke sånn. Kjemi, dagsform og typer tilleggsgreier spiller en ekstremt stor rolle. Jeg har aspergervenner på nettet som jeg ikke tror jeg hadde klart å være sammen i virkeligheten. Vi hadde trigget hverandre hele tiden.
  Jeg reagerer på lukt og lyd. Ekle stemmer er vanskelige for meg å høre på. Da spiller det ingen rolle at personen kanskje er det mest fantastiske mennesket på denne jorden. Det samme gjelder lukt.
  Men jeg liker virkelig å ta på og klemme folk. Tenk deg hvordan det skulle gått om vi to skulle vært sammen. Jeg hadde trigget deg om og om igjen.
  En annen ting som jeg sliter voldsomt med er sterke følelser. Jeg har et emosjosjonelt barn som går gjennom en vanskelig tid nå. Fredag endte jeg opp i et skap for å gjemme meg fra verden fordi alt ble for mye. Jeg måtte ta en ekstra dose av medisinen min og vente på at den skulle virke. Det kjentes ut som om jeg skulle dø.
  Jeg vet jo at det må virke helt sprøtt for ikke-aspergere, men aspergere skjønner at man ikke kan noe for hva som trigger.
  Utrolig fristende å ende livet når ting er som verst. Jeg tror ikke jeg hadde vært levende lenger om det ikke var for at jeg måtte ta vare på ungene mine og for at jeg har en mann som er den snilleste som finnes. Tror ikke jeg overlever lenge etter at han dør.

  Liker

  • Takk for at du deler. Ja, vi hadde kanskje ikke gått så bra sammen i virkeligheten, men jeg liker å tro at det kunne fungert. Om vi hadde snakket sammen og godtatt forskjellene våre. Jeg også er veldig sensitiv for lys og lukt og lyd. Jeg burker headset for å stenge lyder ute. Jeg håper i dag er snillere med deg!

   Likt av 1 person

 3. Mange av disse minusene (jeg kjenner meg igjen i nesten alle som du lister opp) er bare minuser i møte med personer som ikke har ASD. De er ikke objektivt negative.

  Uroen/angsten som oppstår i vanskelige sosiale situasjoner mener jeg er irrasjonell, selv om det er lett å forklare årsaken til den/berettige den. Det er frys- eller flykt-impulsen som trigges, i den eldste og mest primitive delen av hjernen vår.

  Hva er en rasjonell reaksjon på en kollega som innleder en samtale ved kaffemaskinen? For meg vil en slik samtale kunne forløpe slik:

  Kollega: Har du hatt en fin helg?
  Jeg: Ja.

  Så går jeg til pulten min. Jeg er ikke interessert i å snakke om helgen min og jeg er ikke interessert i om kollegaen hadde en god helg. Jeg vil bare jobbe i fred til klokken blir fire.

  Men – som også du gir uttrykk for – så har folk forventninger, og det er naturlig å føle et visst press om å leve opp til dem. Jeg må enten la være å ta hensyn til forventningene/konvensjonene, eller lage en strategi. For å lage en strategi må jeg analysere situasjonen. Sannsynligvis er min kollega ikke interessert i helgen min. Han har andre grunner til å spørre enn at min helg er av særlig interesse for ham. Jeg har nesten alltid begivenhetsløse helger og slik liker jeg å ha det.

  Så jeg må oversette jordboerens henvendelse. «Har du hatt en fin helg?» betyr ”Jeg vil at vi skal anerkjenne hverandres tilstedeværelse og at vår relasjon er en positiv relasjon”.

  For meg kan selve spørsmålet oppleves som en ”practical joke”, men når jeg vet hvilken motivasjon den andre har, kan jeg prøve å spille med: ”Ja, jeg hadde en veldig bra helg. Hva med deg?” (noe som føles utrolig falskt, siden verken jeg eller den andre bryr seg om samtaletemaet), hvorpå den andre kan svare: ”Ja, jeg var på IKEA, det var utrolig mye folk der, vi prøvde å finne en ny sofa, men vi fant ingenting vi likte, osv.” Så kan jeg stå å lytte til personen, og om mulig skyte inn andre kommentarer mens jeg later som om jeg virkelig er interessert: ”Ja, tur på IKEA på en lørdag kan være en påkjenning.» osv.

  For meg krever smalltalk grundig forarbeid. For jordboerne faller det naturlig.

  Siden det er lørdag. Romvesenfamilien i Coneheads har tilsynelatende asperger syndrom (i likhet med hovedrolleinnehaver Dan Aykroyd). I dette klippet går kommunikasjonen knirkefritt, fordi begge har lest den samme ukebladartikkelen og lever opp til de normale forventningene til en samtale om parforhold: https://www.youtube.com/watch?v=mMRQdL_xvME

  Forøvrig anbefaler jeg TV-serien Doc Martin, hvor hovedpersonen åpenbart har asperger syndrom.

  Likt av 1 person

  • En tur på Ikea er for meg en tur i kiosken. Den var det jeg fokuserte på da jeg var liten, og jeg blir gjerne barnet i meg. Så når personer forteller de har vært på ikea og at det var mye folk, vil jeg si at softisen bare koster 5 eller 10 kroner og at pølse og brus koster 10. Jeg er opptatt av detaljene, ikke av de store møblene de lette etter eller kjøkkenet de planlegger.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s