asperger syndrom

Alle fargene, detaljene, symbolikken og samfunnsnormer

Jeg begynner med de sterke sensitive. Ja, oss. Mange med Asperger syndrom er sensitive over for lukt, lyd, lys og inntrykk generelt. Vi kan lett bli overbelastet. Men det er også en styrke. Vi kan snakke om en sjette sans. Kan du? Jeg oppdager ting ander ikke får med seg. Jeg hører forskjell på om noen skriker i reell smerte eller for oppmerksomhet. En dame skrek i to uker før de forstod. Jeg forstod hele tiden. Hun hadde alvorlig lungebetennlse og endte i ambulanse. Bæbu.

Jeg har noen ganger en egen måte å tilnærme (og frastøte) meg verden på. Det er ikke lett for andre å forholde seg til. Det handler om logikk. Jeg legger sammen symboler, ord og uttrykk, klesplagg og farger. Dette kan snakke til meg og få meg til å bli eller gå min vei. La meg begynne med fargene.

Uten farger, er verden fattig. Derfor har det alltid bekymret meg at hunder kanskje ikke har et fargesyn, ettersom hunder er viktige for meg. Ser ikke hunden min at jeg har lilla genser? Vet hun ikke at det betyr lykke? Vet hun ikke at jeg er forferdelig glad i henne og at hun er min lykke? Slikt bekymret meg.

Mange med Asperger syndrom legger vekt på detaljer. Det du ikke bryr deg om, kan være alfa omega for oss. Hva du har på deg, betyr ofte noe i seg selv, så mye mer enn du aner. Du snakker med klærne dine! Ta 17. mai som et eksempel. Det er rød dag og de som må på jobb, får ekstra betalt. Om de dropper å pynte seg fordi de er på jobb, viser de at dagen ikke er en viktig dag å være sammen med oss de jobber med på. Fordi vi bare er oss, som på alle andre dager i året.

Tenk deg at du har forstått at på togstasjonen, har alle man alle penklær på 17. mai. Så kommer de som skal snakke med akkurat deg, uten festantrekket. Fordi du er du. Ville du ikke blitt såret?

Og så, ta det motsatte eksempelet. Alt kan nemlig bli feil. Du kommer overlykkelig inn til meg og gratulerer med dagen og er pen i klærne. Du skal bare være hos meg noen timer. Resten av dagen skal du grille og feire. Eller så jobber du dobbelt. Uansett, du er kjempeglad og jeg klarer ikke gjengjelde følelsene.

Og da er sirkelen i gang. Jeg blir feil. Uten å ha på penklær selv, prøver jeg å si unnskyld for at jeg puster, unnskyld for at jeg lever. Jeg kan til og med si unnskyld for at jeg sier unnskyld, og det sier jeg med store bokstaver. Du blir også feil, men du kan ikke se det for du har tilpasset deg samfunnet. Du har kledd deg i fine 17. mai-klær. Du har på skjorte og dressbukse. Skjorta er hvit eller rød. Om du har vært FOR blid, vil jeg søle på den. Lage en flekk. Bare da passer du inn i MIN 17. mai. Hurra!

Reklame

4 kommentarer om “Alle fargene, detaljene, symbolikken og samfunnsnormer

 1. Du har humor, Helene, – og det kommer tydelig fram i bloggene dine rett som det er. Som denne gangen. Som handler om dobbelkommunikasjon og «skjulte agendaer». Som jeg synes er VELDIG vanskelig å forholde meg til. Og som du har følsomme antenner for. Mye av det du beskriver er egentlig trist. Men måten du skriver på, gjør at jeg sitter igjen med et smil! Hva tenker du om det?

  Likt av 1 person

 2. Hei, eg kjenner meg veldig godt igjen i det med den sjette sans. Eg har tre ganger opplevd at når eg og min mann skulle kjøre frå by’n og heim så kom ein stemme i hode og sa: du må kjøre gamleveien hjem. Når vi då var kommet oss hjem fant vi ut at det hadde vore bilulykke der vi skulle kjørt på det klokkeslettet. Nåt dattera mi var liten, då tenkte eg ofte: vi kan ikkje ha vognen med i dag. Det var ca 5 til 10 minutter før vi skulle gå. Då viste deg seg at på bussen var det fire vogner fra før av. Vil og sei at du skriver veldig bra. Kunne tenkt å kjenne deg i virkeligheten. Det hadde vore koselig trur eg! 🙂 Eg har fått eit «stress fritt» liv no. Har jo av og til mine «stressperioder» Har funne ut at ved å stå opp til fast tid hver dag og spise på heilt faste klokkeslett har stresset gått kraftig ned. Det er og annbefale andre.

  Likt av 1 person

  1. Hei. Spennende det du skriver og fint å lese hvordan du opplever verden også. Jeg har også faste rutiner, som MÅ følges 🙂 Jeg har begrensinger i adferd og er lite fleksibel i tanker.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s