Stimming – mestringsstrategier

Når jeg blir overbelastet, setter jeg på julemusikk. Jeg holder også på med hendene mine og jeg krøller bena rundt hverandre til en knute og noen ganger vugger jeg kroppen litt frem og tilbake, men da får jeg ofte så mange blikk at jeg foretrekker å holde på med hendene mine. Ingen skjønner dem!

Noen ganger trenger jeg at ingen skjønner. Jeg trenger å være usynlig. Jeg trenger å mestre, det alle andre mestrer. Jeg trenger å komme meg gjennom dagene mine, fra morgen til kveld. De er lange. Jeg lurer på hvordan vi mennesker kom frem til at døgnet har 24 timer. Det må være utregninger med sola og månen. Kan jeg like matetmatikk? I alle fall tall. Asperger syndrom har nummer 84.5 i diagnosesystemet.

Mange med asperger syndrom bruker stimming for å takle stress og ytre stimulans. Stimming er en måte å holde kontakt med seg selv på når alt flyter eller svever. Den mest vanlige formen for stimming, brukte jeg allerede i barnehagen. Jeg husket på huske. Jeg snurret også rundt og rundt på den.

Wikipedia skriver:

«a jargon term for a particular form of stereotypy, a repetitive body movement (often done unconsciously) that self-stimulates one or more senses in a regulated manner. It is shorthand for self-stimulation, and a stereotypy is referred to as stimming under the hypothesis that it has a function related to sensory input.»

Stimming kan være å klappe med hendene, snurrende leker, fingertapping eller tromming med hendene. For meg er det også å trykke kroppen mot det harde baderomsgulvet. Da får jeg kontroll, og ved å lage knuter på armer og ben (strammer og slakker på knuten), klø meg over hele kroppen og klemme tomlene inni hånden. Med knyttede never sitter jeg redd og maktesløs og prøver å lage kontroll. Visste du at hjernen er på størrelse med nettopp to håndnever? Slike fakta liker jeg, og støtter meg til når jeg er redd. Tilbake til stimming. Jeg vil definere det som stimulerende avkobling. Jeg beveger meg og trykker på tomlene. Har jeg ti (tommeltotter)? Jeg kan se for meg at det er sånn å kommunisere med meg når jeg faller ut, at jeg blir like upresis i svarene mine som håndbevegelsene ville vært med ti tommeltotter.

Reklamer

5 kommentarer om “Stimming – mestringsstrategier

 1. Interessant! Gutten vår (som ikke snakker) har mange «greier» som jeg vil tro er stimming; han hoppper masse, rister på bokser og særlig lokk til bokser, håndbevegelser og annet. Hvordan er det om noen stopper stimmingen din? Særlig når han skal sove vil jeg jo at han ikke skal riste på bokser, så jeg tar det fra ham, og prøver å få han til å ligge rolig. Jeg syns det virker som at stimmingen (hvis det er det, da) gjør han mer stressa – han girer opp seg selv med bevegelser og lyder, så jeg prøver å gire ham ned med å stryke på han, synge, ligge ved siden av etc (han liker kroppskontakt). Jeg skjønner jo at alle er forskjellige, og at du sikkert ikke reagerer som han, men har du noen tanker om det å stoppe stimming?

  Liker

  • Jeg tenker at noen ting kan vi få gjøre, men er det tid for å sove og han girer seg opp med det, kan det være fint å stryke han. Kanskje en kombinasjon. Temple Grandin sier en del klokt om dette: La oss snurre. Det gjør oss rolige.

   Liker

 2. Javel, er det det som er «stimming», – jeg har støtt borti dette ordet og ikke forstått hva det betyr, men nå vet jeg det. Jeg tenker at disse strategiene høres så «ensomme» ut, – som å skape seg sin egen glassboble på en måte. – Men kanskje det er nettopp «bobla» som skaper trygghet? – Er jeg på jordet, Helene, – eller har jeg skjønt noe??

  Likt av 1 person

 3. Denne bloggen har jeg fulgt i noen dager nå, og den er til stor hjelp for meg! Du beskriver alt så bra, slik at jeg lettere kan forstå hva som foregår i hodet på sønnen min. Takk!
  Sønnen min vigger også fram og tilbake. Ofte. Og tukler med hendene mer enn normalt.
  Håper du blir å blogge lenge, for du hjelper meg mer enn du vet 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s