For alt i verden

Tenk deg at du for alt i verden, ikke ønsker oppmerksomhet. Det er svart/hvitt, enten/eller og rett/galt for mange av oss med Asperger syndrom. Det er ikke kanskje eller midt i mellom. I dag vil jeg blogge om kommunikasjon i hverdagen. Du skader deg, og må sys sammen. Du har ikke noe valg, og noen kan til og med si at du har gjort det for oppmerksomheten. Hvor feil kan de ta? Akkurat så feil som de har sin fulle rett til. Det er de som gjør riktig og du som gjør feil.

Tenk deg at du for alt i verden, ikke vil at noen skal snakke til deg. Så nyser du og noen sier «Prosit». Du skal liksom si takk. Du glefser: «Ikke si det.» Tenk deg for alt i verden, at det verste som kunne skje er skjedd: Stillheten er brutt. Tenk deg at for alt i verden, frykter du noe andre tar som en selvfølge: Mennesker er ikke stille. De snakker.

Tenk deg at for alt i verden, vil du ikke stå i veien for noen. Du står i en matbutikk og ingen av matvarene vil du handle. Du klarer ikke ta noen valg. Alle andre går forbi deg og må gå rundt deg som om du står der de vil stå. Du klarer ikke å gå videre fra knekkebrødhylla. «Unnskyld!» hører du. De som passerer sier unnskyld fordi de må presse seg frem forbi deg med handlekurven sin. Men unnskyld at jeg er til er dine ord. De tok de ordet fra munnen din før du rakk å si det selv. Tenk deg at for alt i verden, vil du ikke være ordløs. Du blir stum.

Tenk deg for at du for alt i verden vil gjøre som alle andre. Så spør noen hva du skal i helga. Du kan ikke svare annet enn: Jeg skal være inne. De forventet seg en bursdag eller vennesammenkomst, men du klarer ikke å dikte opp noen.

Tenk deg for alt i verden, at du vil svare det folk forventer. Så sier noen «Ha en fin ettermiddag» og du vil si: «NEI!» Du kjenner ettermiddagen. Den blir lang, tom og vond. For alt i verden, er ikke ettermiddagen din slik du blir bedt om at den skal være. Kommandoen «Ha en fin ettermiddag» skremmer deg. Tenk deg at du ikke vil vise at du er redd. Du blir sint og sier «Nei» i stedet.

Hva føler du da, når du ikke klarte frasene? Jeg føler meg maktesløs og feil, som en error som blinker i nuet. For alt i verden vil jeg være et dataspill og lyse «Game over» på skjermen. Vil du forstå det da?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s