asperger syndrom · kroppen

Sommer og sommerklær

Det er sommer, det er sol og det er søndag. Alt ligger til rette for en dag i sola. Mange med Asperger syndrom, kan du se i vinterklær midt på sommeren. Forundrer det deg? For meg er det helt selvfølgelig å ha vinterjakken når jeg fryser. Og når jeg ikke fryser, er det rart å ta den av likevel, for jeg liker ikke forandringer og ser ikke meningen med dem. Vil du vite mer?

Jeg satt med en boblekåpe på onsdag. Jeg har eid den en del år nå. Den er fra Timberland. De andre var i t-skjorte eller tynn genser. De slikket sol. Jeg svelget og prøvde å se normal ut. Men jeg klarte ikke kaste jakka! Jeg trengte den rundt meg. Jakka ble som en stor klem som passet på at jeg ikke fløt ut, samtidig som den varmet en kald kropp.  Er jeg annerledes? Ja vel. Jeg trenger å være det. Å legge vekk jakka ville være å legge vekk en del av meg. Legger du vekk deg selv kanskje? Jeg tror ikke det. Ikke be meg om å ta av meg skallet mitt da. Det handler om å respektere mine behov. Behovene mine er noen ganger ekstreme, men å la meg beholde jakka er innafor.

Som jeg skrev om i går, er berøring vanskelig, med mindre det er jeg som styrer situasjonen. Jeg klarer fint å gi pappa en klem, da er det jeg som er leder an. Jeg hadde på jakka mi, som holdt kroppen min på plass. Det er lettere å klemme da.Jeg kjenner at bare tanken på å klemme noen når jeg er iført t-skjorte, skremmer meg. Da treffer hud hud. Det er bare hendene mine og ansiktet som tåler det. Hender og hode er robuste og har vært ute en vinterdag om sommeren før.

Jeg har ikke vintergarderobe og sommergarderobe. Mange med Asperger syndrom synes klesskifte fra sesong til sesong er vanskelig. Jeg hadde opprydning etter sesong da jeg vokste opp, men jeg husker det bare som noe slitsomt og som et våkent mareritt. Jeg måtte kommandere meg selv til å sortere ut varme klær og legge frem t-skjortene. Jeg ville beholde strømpebuksene mine i sommermånedene. Det var ingen glede i å legge noe bort. Jeg vil eie alt – hele tiden! Jeg kan være egoistisk og ville ha alt.

Nå gjør jeg som jeg vil. Jeg vil ha ull året rundt, og rundt. Jeg begynner å nynne. Hvorfor? Fordi det er trygt å nynne. Det er hjulene på bussen jeg synger, de går rundt og rundt, hjulene altså. Jeg nynner alltid på barnesanger inni meg når jeg er redd. Alle fugler små de er er en favoritt. Den har jeg sunget mange ganger når jeg har ligget på medisinsk etter en selvskadingsepisode.

Du ser kanskje på meg som hjelpesløs der jeg står i ullbuksa mi som er lik den barn bruker, kjøpt på Nøstebarna, en sommerdag i juli. Men vet du hva? Jeg er bare meg, komplett med feil og mangler. Jeg har det helt fint med Nøstebarna. Det er min bukse på min kropp, stripete.

Har du noe du skulle sagt? Jeg hører det nok selv om du hvisker og tisker om hvor rar jeg er. Men snakk med meg og spør i stedet, så skal jeg forklare deg, sånn som nå i dag. Kanskje er jeg enklere å skjønne da. Det er verdt et forsøk. Gi meg en sjanse. Jeg gir deg ti.

5 kommentarer om “Sommer og sommerklær

 1. Du har ju en fördel, du kan ju minimera risken att få hudcancer om du går ute med kläder på sommaren. Visst blir man svettig. Kanske inte dunjacka iof om man inte vill få värmeslag.
  Men jag gillar att bada med kläder. Det är något som gör att jag tycker det är skönt med mycket kläder på mig, något sensoriskt. Och så har man ett bra argument – man skyddar sig mot hudcancer.
  Jag tränar på ett utegym då man kan använda en cross trainer med kläder på sig, det är lite som att jogga i vatten fast på land fullt påklädd.

  Likt av 1 person

  1. Så fint at jeg var til opplysning! 😀 Takk for at du la igjen noen ord. Nå er det blitt mandag og det betyr hverdagsrutiner. Jeg liker det bedre enn helg.

   Liker

 2. Hei du! Det viste seg langt om lenge at det var noe feil på internettet på Ås! Du og jeg er helt i orden! Glad i deg. Om en halvtime kjører vi mot fjellet. Bruk jobbmailen min hvis du vil ta kontakt på formiddagen.

  Pappa

  Sendt fra min iPad

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s