asperger syndrom · sosialt

Selvisk, egoistisk, selvopptatt – «kjært» barn har mange navn

Da jeg vokste opp, fikk jeg mange kosenavn. Jeg var et kjært barn. Jeg var den lille solstråla og jeg var Helene. Og jeg var lillejenta og harefrøken. Hopp! Jeg hadde sikkert like mange navn som Pippi, men jeg trengte ikke å finne dem på selv. Noen var glade i meg.

Men som voksen Asperger, er det bare å innrømme: Av og til er jeg urimelig og kan kalles selvisk, egoistisk og selvopptatt. Jeg forventer fra andre mer enn de kan gi.

Jeg forventer tilpasning og at mine hensyn skal tas hensyn til. Det fordi: For meg, er mine hensyn helt basale. Det er eksempelvis at man holder avtaler og kommer til planlagt tid.

Men det er ikke cirka, som i andres verden. Jeg forventer at maten kommer på det minuttet det står skrevet inn i kostplanen. Jeg forventer at medisinene kommer når de er skrevet inn i cardex. Har jeg besøk klokkken 17, skal det ringe på døra akkurat da. Jeg forventer, forlanger, krever og velter om det ikke blir som jeg hadde tenkt. Men i den store verden, er ikke alt så planlagt.

Jeg ser ikke at folk har så mye annet å henge fingrene at de kommer for sent til meg. Jeg klarer rett og slett ikke å tilpasse meg det! Jeg må bli forklart at det er kø på Ringveien, Ring 3, om jeg skal forstå det. Det holder ikke at man bare glemte tiden litt. Da glemte man hele meg! Og jeg vil ikke ha besøk av noen som glemte meg.

Det hender altså jeg er egoistisk. Det er meg, meg, meg. Jeg som må tas hensyn til. For jeg klarer meg jo ikke uten! Dette er for de som jobber med meg opplagt – jeg dør uten dem. Men for alle andre, er det vanskelig å se at en smart jente, eller dame, ikke eier slingringsmonn i relasjoner.

Videre kan man si jeg er selvisk når det gjelder det jeg ønsker meg fra andre mennesker. Jeg kan ikke gi det de forventer, som en klem, når det føles helt uvirkelig for meg. Klemmer jeg likevel, har jeg gitt de mer enn man kan måle i kroner. Og jeg måler i kroner! Derfor trenger jeg en pakke verdt en viss sum. Og jeg trenger det ikke bare til jul og bursdag. Nei, det er påskegaver, sommergaver, halvtårsgaver osv. Jeg får aldri nok! Jeg ER mer enn nok til hodebry og en gåte, eller et puslespill, som ikke går opp. Det vil alltid mangle en brikke.

Reklame

4 kommentarer om “Selvisk, egoistisk, selvopptatt – «kjært» barn har mange navn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s