asperger syndrom

Like langt – Å dra alle over en kam

Jeg pleier å sammenligne. Det er slik jeg fungerer, med sammenligning. Jeg bruker blikket mitt for detaljer til å finne en sammenheng, en logisk forklaring. Klipper du håret, endrer du detaljen som fikk deg til å være du. Jeg kollapser, noen ganger, fordi jeg ikke lenger vet om du er den samme. Hvordan skal vi snakke sammen nå?

I går var jeg i en Taxi på vei til og fra legevakten. Jeg så Sommer-Oslo med ben med shorts. Jeg så mest ben. Men jeg så også noen hoder. Noen av dem hadde like halvlangt hår som mamma. Alle fem pluss fem ble til mamma. Jeg drar alle over en kam, ut fra en detalj. Sånt er fryktelig forvirrende og jeg begynner å tvile. Er mamma her nå? Er ikke mamma på jobb? Jo, Helene, selvfølgelig er mamma på jobb. Hun er pliktoppfyllende selv om du er syk. Det er bare du som svikter samfunnet.

Øynene kunne muligens avslørt for meg at det var ulike personer, alle som en. Men jeg ser ikke folk så ofte i øynene. Dette fenomenet, med å ikke se folk i øynene, gjelder mange med Asperger syndrom. Noen føler seg til og med invadert når de har øyekontakt. Andre synes bare det er vanskelig, deriblant jeg. Jeg må tvinge meg til å løfte blikket. Det hviler så naturlig på bena dine, spesielt skoa. Kontakten min hadde Helly Hansen sko i går. I dag går det i Converse, røde.

Like langt kommer jeg når jeg begynner å sammenligne hodehøyde. Det blir alltid noe feil, som når jeg går glipp av mimikken i øynene dine. Hvis blikk kunne drepe teller ikke. Jeg får det ikke med meg og kommunikasjonen får en brist. Vi kan gå så langt at vi får en relasjonsbrist.

Jeg krymper meg fordi jeg ikke vil være høyest i klassen. Jeg er tolv år og høyere enn gutta. Men i dag, som 31, gir det meg en lavere Body Mass Index. Så kanskje, er vi like lange neste uke? Du og jeg? Hvis jeg bøyer meg litt og du strekker deg litt? Bare behold håret en stund til. Jeg trenger det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s