asperger syndrom

Hva føler du nå?

Journalistenes, spesielt sportsjournalistenes, spørsmål nummer 1 er «Hva føler du nå?» Jeg føler fryktelig mye. Jeg vet du kan se på meg som kald utifra diagnosen min, men det er bare en myte at folk med Asperger syndrom mangler et følelsesliv og empati. Vi har de samme følelsene som andre! Men de kan utarte seg litt annerledes. De kan utløses raskere, annerledes, mer dramatisk og impulsivt.

Mennesker er født med fem grunnleggende følelser. Jeg er et menneske. Ser du meg? Disse kan spedbarn uttrykke. Det er frykt, hat/avsky, glede, sorg og sinne. Det minner meg om diktet til Inger Hagerup, Våre små søsken: Gleden som er så deilig og sorgen som er så stor. Jeg tramper med føttene hvis jeg ikke klarer å si jeg er sint. jeg snakker ikke alltid.

Når jeg er trist, er jeg alt på en gang. Jeg kan ikke skille følelsene mine fra hverandre. Jeg er til og med glad og fornøyd, fordi jeg har lykkes med å føle tristhet, nettopp det jeg fortjener. Forvirrende? Det tror jeg på. Hva føler du nå?

Reklame

2 kommentarer om “Hva føler du nå?

  1. Det spørsmålet gjør meg egentlig ganske sint når jeg hører det, men jeg lærte i psykologien at man skulle spørre nettopp det til folk når man hadde samtalet om noe – «hvordan føler du når vi snakker om dette». Men hvordan i alle dager skal man klare å sette ord på noe som ikke lar seg sette ord på.

    Så, selv om jeg blir sint når journalister og andre stiller meg det spørsmålet var jeg jo ikke sint da det ble spurt. Eller kanskje jeg føler meg oppgitt. Eller kanskje jeg blir irritert. Eller kanskje …, ja du skjønner jo sikkert hva jeg mener.

    Selv har jeg brukt det spørsmålet når jeg vil drive folk til vanvidd, og under studiene da selvfølgelig. Under studiene var jeg en veldig «flink» elev som gjorde alle de tingene hun skulle med alle menneskene jeg var sammen med. Stakkars folk. Skjønner ikke at de holdt ut med meg. Aspergere klarer liksom ikke å gjøre ting halvveis heller når vi først innbiller oss at vi tror på noe.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s